Ved hjelp Arasma blir selv papiraviser interaktive.

Annonse


Er dette kult, eller?

Augmented Reality (AR) – eller «utvidet virkelighet» på norsk – kombinerer data fra den fysiske verden med digital informasjon, for eksempel bilder og video.

Ting kommer ut av avisa
Her i landet har vi sett sporadiske eksempler på dette. For eksempel da filmen Trolljegeren ble markedsført gjennom en VG-annonse der trollet faktisk kom ut av papiravisen og bevegde seg mot deg.

Trikset er altså riktig programvare på en mobiltelefon eller et nettbrett (eller en Nintendo 3DS, som har AR innebygd, men ikke har støtte for «trigging» fra annonser etc.). Når telefonen/brettet rettes mot en avis, et magasin eller en reklameplakat, vises det et bilde eller en video som enten er lokalt lagret eller kommer fra nettet.

Britisk farsott
I Storbritannia er dette i ferd med å bli en farsott. «Alle», fra storaviser som Daily Telegraph og The Sun til undergrunnsbanen i London, bruker nå teknologien.

Annonse


Ved hjelp av iOS-appen Aurasma blir «død» informasjon levende. For eksempel:

Finner veien
Du retter din iPhone, iPad eller iPod Touch mot en annonse for en ny film i en papiravis, og vips! så kjøres traileren.

Eller du lurer på hvilken bane du skal ta for å komme til Acton Town. Du retter telefonen eller nettbrettet ditt mot plakten på veggen i undergrunnsstasjonen. Dermed vises ruten på telefonen din som interaktivt kart.

Kan bli penger av det
Mulighetene er uendelige. De fleste britiske aviser nøyer seg foreløpig med å la bokstavene i logoien sin «danse» på skjermen, som en ren gimick.

Men på sikt ser medieindustrien store muligheter til å tjene penger på dette. Å koble sammen papir og nett er utvilsomt en drøm for mediehus som fortsatt sliter med å få nettutgavene sine lønnsomme.

Moro på vorpiel
Du trenger likevel ikke være mediemogul for må more deg over teknologien . Du kan lage din egen utvidete virkelighet ved å bruke bilder og filmer du selv har tatt og legge det inn i bygninger, gjenstander og landskaper du kikker på gjennom telefonen eller nettbrettet.

Det kommer trolig til å bli mye moro på vorspiel framover…

Her er BBC-videoen som viser hvordan Aurasma fungerer i praksis:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse