Nå vil de stoppe pengestrømmen

Mastercard, Visa og andre kortselskaper kan bli pålagt å stoppe transaksjoner direkte eller indirekte til og fra Pirate Bay og andre piratsider.

Da debatten rundt Wikileaks raste som verst, stoppet Mastercard og PayPal donasjonene til varslernettstedet.

IFPI-initiativ
Det samme kan nå skje med et knippe nettsteder som direkte eller indirekte gir brukerne adgang til piratkopiert musikk.

Initiativet kommer fra platebransjeorganisasjonen IFPI (International Federation of Phonographic Industries).

Annonse

Mastercard er med
Med seg på laget har de fått både det amerikanske handelsdepartementet og britisk politi.

Foreløpig har bare Mastercard signalisert at de støtter initiativet, men det er ventet at flere kortselskaper og betalingstjenester kan komme til å følge det opp.

– Vil beskytte artister
– Mastercard er glade for å støtte IFPI og lovens håndhevere med å hjelpe til med å hindre illegalt salg av ikke-lisensiert musikk. Et samarbeid som dette vil sette oss i stand til å hindre at vårt system blir brukt til å utføre slike ulovlige handlinger og vil bidra til å beskytte levebrødet til artister, rettighetshavere og butikker som selger lovlig materiale, sier Mastercards direktør for utvikling av internasjonale betalingstjenester, Eileen Simon.

Her er listen
Disse torrent-søkemotorene er nevnt som mål for betalingsboikotten:

The Pirate Bay
IsoHunt
Btjunkie
Kickasstorrents
torrentz.com

Og her er alle trackerne som er nevnt:

Rutracker
Demonoid
Publicbt
Openbittorrent
Zamunda

Kinas nummer 1
I tillegg nevnes Baidu, som er Kinas mest besøkte nettsted. Samt Toabao, som er nummer fem på Kinas nett-toppliste.

Også uspesifiserte, ukrainske og russiske arvtakere av notoriske AlOfMP3.com, som solgte egenkopierte MP3-filer til spottpris og som ble stengt i 2007 under trussel om stenge Russland ute fra den internasjonale handelsorganisasjonen WTO.

Forutsetter at alle er med
Få av disse nettstedene tar i mot direkte betaling fra brukerne, slik Wikileaks gjorde med sine donasjoner. Snarere snakker vi om annonsører og lenke-sponsorer som bidrar til å holde nettstedene oppe.

I følge IFPI og Mastercard vil det være mulig å strupe pengestrømmen fra disse inn til nettstedene. Men dette forutsetter at alle de store betalingssystemene er med på boikotten.

Blir bare mindre synlig
Lykkes dette, vil det ikke være noe økonomisk incitament igjen for torrent-nettstedene. Og da spørs det hvor mange som gidder å drive videre på rent idealistisk basis.

Uansett vil ikke dette løse fildelingsproblemet, bare gjøre det mindre synlig. For folk som vil utveksle musikk, film eller annen piratvare har svært mange andre muligheter, både i lukkede fora og ute på det åpne nettet.

Kilder:
International Federation of Phonographic Industries (IFPI)
Office of the United States Trade Representative (USTR)

Annonse
Annonse