Apples toppsjef Tim Cook tok seg en tur inn om Valve-hovedkvarteret i forrige uke, hevder nettstedet CultofMac.

Annonse


Dette er den nye Apple-sjefen

I går ettermiddag ble det kjent at Steve Jobs har søkt – og fått innvilget – permisjon fra Apple på grunn av sykdom.

Ukjent mann
Jobs skal fortsatt være involvert i de viktigste beslutningene i selskapet, men vil ikke ha den daglige styringen med det som nå er verdens største IT-bedrift målt i dollarverdi.

Roret overlater han på ubestemt tid til en for de fleste ganske ukjent mann, Tim Cook.

Fra enkle kår
Cook er 50 år gammel, og har vært i Apple siden 1998. Den gangen ble han plukket opp fra en direktørstilling i Compaq. Før det hadde jobbet han Intelligent Electronics, etter å ha vært 12 år i IBM.

Annonse


Toppsjefer i amerikansk næringsliv kommer ofte fra rike familier. Det er ikke tilfelle med Cook. Faren hans var vanlig arbeider på et skipsverft, mens moren var hjemmeværende husmor.

På tross av dårlig økonomi klarte han å skaffe seg både teknisk og en merkantil utdannelse.

Den evige vikar
I 2007 ble han forfremmet fra å være leder (vice president) for Apples globale satsing til å bli Chief Operation Officer (COO) i selskapet.

Da hadde han allerede vikariert for Steve Jobs som selskapets toppsjef, etter at Jobs ble diagnostisert med kreft i bukspyttkjertelen.

I 2009 ble Jobs dårlig igjen, og gjennomgikk en levertransplantasjon. Også den gangen måtte Cook tre inn i sjefsrollen.

Nå må han nok en gang overta for den legendariske Apple-gründeren som mer enn noen annen blir forbundet med Mac, iPod, iPhone og iPad.

Treningsnarkoman
Apples offisielle Tim Cook-biografi er ekstremt kortfattet.

Om Cooks privatliv er det lite å hente, både på nettet og andre steder. Han skal være i god form, og driver både med sykling, styrketrening og turer i krevende terreng på fritiden. Han sitter for øvrig i styret til joggeskoprodusenten Nike.

Dårlig uten Jobs
Mange spår Apple en usikker framtid dersom Steve Jobs ikke kommer tilbake igjen. De fleste synes å mene at selskapet er uløselig knyttet til Jobs person. Eller rettere sagt hans personlige entusiasme for Apples produkter – som på mange måter er Jobs «babyer».

Det gikk som kjent ille med Apple da daværende toppsjef John Sculley sparket Jobs fra selskapet i 1985. Sculley har seinere angret på dette, og har gitt uttrykk for at han skulle ønske han kunne reist tilbake i tida og stoppet den nær fatale beslutningen.

Da Jobs kom tilbake i 1997, begynte den eventyrlige oppgangen som førte til at selskapet i dag har gått forbi erkerivalen Microsoft i lønnsomhet.

Organisator – ikke trollmann
Tim Cook har vist seg som en svært dyktig organisator, og skal være spesielt flink med logistikk og kostnadskontroll. Men han er ikke kreativ og anarkistisk som Jobs, som er kjent for å lede selskapet nærmest etter innfallsmetoden og legge seg opp i de minste detaljer.

Men Cook vil fortsatt ha med seg Apples sjefsdesigner Jonathan Ive, noe som ganske sikkert vil garantere innovative produkter framover også.

Annonse