Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Dette skiltet er en variant av Koobface-ormens måte å lure Mac-brukere på. (Ill.: Intego)

Får du opp denne på Mac-en din?

Da har du grunn til å være på vakt.

Diskusjonen har i mange år gått høyt om hva som er sikrest, Mac eller PC.

Liten spredning hittil
Faktum er at en langt mindre andel av Mac-brukerne blir angrepet enn Windows-brukerne når man tar høyde for brukerantallet. Og så langt har vi ikke sett noen alvorlig spredning av Mac-virus, slik vi nesten ser på daglig basis med Windows.

Dette kan nå komme til å endre seg.

Mac-trojaner
For den farlige Koobface-ormen, som blant annet sprer seg gjennom Facebook, har nå kommet i sin første Mac-versjon.

Koobface er en såkalt trojansk hest (eller trojaner). Det betyr at den legger seg i skjul på maskinen din slik at uvedkommende kan ta kontroll.

Svar alltid «nei»!
I Mac-versjonen lures du til å klikke på knapp merket «Allow» (Tillat) eller «Continue» (Fortsett) på skiltet som kommer opp når en såkalt selv-signert Java-applet prøver å installere seg selv på maskinen din (se bilde).

Om du lar deg lure (og det kan meget vel skje når virusmakerne finner mer finurlige måter enn å gi deg spørsmål du åpenbart må svare nei på), installeres en lokal webserver eller en IRC-klient som kan endre DNS.

Dermed kan Mac-en din i verste fall åpnes for uvedkommende.

Kan bli farlig
I følge det britiske nettstedet The Register er ikke Mac-varianten fullt så farlig som Windows-utgaven. Tvert i mot: Sikkerhetseksperter i antivirusselskapet Intego beskriver den som «nokså tam».

– Selv om dette er en spesielt farlig form for programvare er den nåværende OS X-versjonen full av feil. Derfor er trusselnivået lavt, sier Integos-ekspertene i sin blogg.

Java-basert
Likevel er det tydeligvis brukt mange arbeidstimer på å utvikle den slik at den i størst mulig grad ligner sin Windows-bror. Ormen angriper i tillegg Linux-maskiner, noe som heller ikke er helt daglig kost.

Koobface bruker Java, som fungerer på tvers av alle plattformer.

Dette gjør det lett å «oversette» den skadelige programvaren fra ett operativsystem til et annet.

– Vær på vakt!
Intego mener at Mac-Koobface kan komme til å bli ordentlig farlig etter hvert som den kommer i nye og forbedrede versjoner.

– Mac-brukere bør være klar over at denne trusselen eksisterer, den sannsynligvis vil bli operativ i fremtiden. Så denne Koobface-trojaneren kan komme til å bli et problem for Mac-verdenen, heter det i bloggen.

Stikkord: mac, virus