Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Steve Jobs plan om å «hoppe over nettet» faller ikke i god jord hos Firefox. (Ill.: Apple)

Knallhard kritikk mot Jobs

Nå har han ertet på seg Firefox også.

Apple følger ikke standarder. Og sier på toppen av det hele at de gir blanke i hele webben, til fordel for deres eget, lille univers.

Tvittret underveis
Dette er oppsummert hvordan utviklingsdirektøren Mike Beltzner i Firefox reagerte da Steve Jobs holdt sin pressekonferanse i går kveld norsk tid. (Se også Mac skal bli mer lik iPad)

Via sinTwitter-konto holdt Beltzer sine følgesvenner løpende oppdatert om hva Jobs sa i går. Og det var tydelig at han ikke likte det han hørte.

– Vil hoppe over webben
Firefox-sjefen bruker uttrykket «bypass the web» (hoppe over nettet). Med det mener han at Apple nærmest vil melde seg ut av utviklingen av det åpene, vanlige nettet for å lokke sine mange millioner av kunder inn i et lukket univers der Apple regjerer alene.

Steve Jobs lanserte nemlig en egen app store for Mac OS X – tilsvarende den som finnes for iPhone/iPad/iPod Touch. Appene skal kunne lastes ned med ett eneste klikk via din iTunes-konto og brukes gratis på alle dine Mac-maskiner.

Vil nettet flytte ut i appene?
Forutsetningen er naturligvis at du har Mac og ikke PC med Windows. For appene virker bare med Apples operativsystem OS X – som i går ble presentert i ny versjon (Lion – kommer til sommeren).

Apple ser åpenbart for seg at stadig flere av våre daglige nett-aktiviteter vil flytte ut i disse appene, så å si.

Behovet for nettlesere mindre
Dermed blir behovet for å bruke en nettleser som Firefox – eller for den saks skyld Safari – trolig mindre.

– Når skal Apple slutte med Safari? spør Beltzer lakonisk.

Han kritiserer Apple for å fravike standarder (nærmere bestemt CSS – Cascading Style Sheets), slik at innholdet på Apples eget nettsted ikke kan leses ordentlig i Firefox.

Dette er ironisk nok noe Microsoft har blitt kritisert for i årevis med sin Internet Explorer, som i følge blant andre utviklere i Mozilla-miljøet brukte egne Microsoft-standarder og dermed ikke støttet alle nettsteder fullt ut.

Nå er det altså Apple som må tåle kritikk, både for monopoltendenser og for å arrogant se bort fra de standardene som utviklere av nettlesere og nettsteder har blitt enige om å følge.

Krig med Google også
Tidligere denne uka gikk Steve Jobs kraftig ut mot Google, som han mener har bommet helt med sitt Android-operativsystem for mobiler. Jobs hovedargument er at Android finnes i utallige versjoner, og at det dermed er vanskelig for utviklerne å forholde seg til det.

Han fikk straks svar på tiltale fra Android-sjefen Andy Rubin, som via Twitter kunne melde følgende:

the definition of open: «mkdir android ; cd android ; repo init -u git://android.git.kernel.org/platform/manifest.git ; repo sync ; make»

Hvilket betyr noe sånt som at selve definisjonen på åpenhet er Android.

Eller kanskje rett og slett and f… you, too?

Stikkord: Apple, firefox