Hopp til navigasjon Hopp til innhold
_MG_3911 (Ill.: Per Ervland)

Nordmann tatt i fildelingsaksjon

Politiet slår nå til over hele Europa.

En mann i Rogaland ble i dag avhørt og siktet for fildeling i stor skala.

– Del av «Scenen»
Dette melder NRK.no.

Mannen mistenkes for å være en del av det internasjonale fildelingsnettverket Scenen, som primært sprer såkalte «releaser», nye filmer som i mange tilfeller verken har kommet på kino eller DVD/Blu-ray ennå.

Beslagla datautstyr
Politiet beslagla alt datautstyret mannen hadde, og går nå gjennom flere terabytes med data de mener han har tilegnet seg og spredt videre på illegalt vis.

Norsk politi fikk i følge TV2 mannens IP-adresse fra belgisk politi, sammen med et bestemt tidspunkt mannen skulle ha drevet sine aktiviteter på nettet. På grunnlag av disse opplysningene skal de ha klart å spore ham opp.

Det er foreløpig ikke snakk om varetektsfengsling, og den siktede mannen har så langt ikke tatt kontakt med advokat. Han skal være ukjent for politiet fra før.

Gikk inn i private hjem
Det vil trolig gå en måneds tid før politiet bestemmer seg om de skal gå til straffesak.

Også i Sverige gikk politiet inn i flere private hjem som et ledd i samme aksjon, som er styrt fra Belgia. Både i Norge, Sverige, Belgia, Storbritannia og Italia og i seks andre europeiske land foregår det nå storstilte aksjoner med sikte på å rulle opp «Scenen»-nettverket.

Slo til mot WikiLeaks-ISP
Som et ledd i aksjonen slo politiet også til mot den svenske nettleverandøren PRQ, som blant annet huser PRQ og har forbindelser til både Piratpartiet og The Pirate Bay.

Denne razziaen skal ikke ha sammenheng med WikiLeaks, som i det siste har vært sterkt i søkelyset på grunn av sine lekkasjer av hemmelige papirer fra Pentagon.

Pirate Bay nede
I følge det svenske nyhetsbyrået TT stilte politiet noen spørsmål om et par konkrete IP-adresser, før de forlot lokalene uten å ha tatt noen beslag.

The Pirate Bay skal i følge Dagbladet.no ha vært nede i flere timer som følge av aksjonen, men kom opp igjen ved 17-tida. I skrivende stund ser det svenske piratnettstedet imidlertid ut til å være nede igjen – ukjent av hvilken årsak.

I følge Torrentfreak.com har svensk politi vært spesielt aktive, og slått til både i Stockholm, Malmö, Umeå, Eskilstuna og Solna.

Stikkord: fildeling