Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Ny FM-radio (Ill.: Foto: Tore Neset)

Vil gjøre FM obligatorisk

Nytt påfunn fra platebransjen.

Platebransjen mener at radiobransjen betaler dem for lite for å få lov til å spille musikk på lufta.

Nytt marked
Derfor har de kommet med et forslag om at de skal betale betydelig mer. Som plaster på såret skal radiostasjonene få en ny gavepakke fra Staten: Alle nye mobiltelefoner og andre bærbare apparater skal få obligatorisk, innebygd FM-radio.

Radiostasjonene liker naturlig nok ikke det første, men er helt klart åpen for det siste. For om FM ble obligatorisk, så ville et helt helt nytt og mye større marked åpne seg. Radiobruk er på hell i USA, spesielt blant ungdom.

Vil ikke ha det
Derimot er elektronikkbransjen ikke fullt så glade for forslaget. De raser over å bli tvunget til å legge inn en bestemt type elektronikk i sine produkter, og sier at dette verken er rettferdig eller realistisk.

Lovforslaget er nå ferdig behandlet på komiténivå i den amerikanske Kongressen. Nå gjenstår nye tautrekkinger, før det kommer opp til votering.

Og hva med DAB?
Så langt ser det ut til at radiobransjen er villige til å betale 100 millioner dollar (om lag 618 millioner kroner) i året for rettigheten til å sende musikk. Samtidig er det åpne for FM-påbudet.

Nå gjenstår det bare at norske myndigheter pålegger Apple, Nokia og Sony Ericsson å legge inn DAB-radio i alle mobiltelefonene sine…

Kilde:
Arstechnica.com

Stikkord: radio