Politikerne i det britiske parlamentet mener regjeringen har betalt 10 ganger mer enn de skulle for IT-utstyr og tjenester.

Annonse


Britisk fildelingslov vedtatt

Få la merke til det. Men natt til torsdag gikk faktisk den omstridte, britiske fildelingsloven (Digital Economy Act) gjennom i Parlamentet.

Dårlig oppmøte

Loven ble vedtatt med 189 mot 47 stemmer. Oppmøtet var heller dårlig. Bare 236 av de til sammen 650 parlamentsmedlemmene hadde innfunnet seg til voteringen.

Nå gjenstår bare Dronningens godkjenning – noe som de fleste regner som ren sandpåstrøing.

Må sende advarsler

Den nye loven innebærer at bredbåndsoperatørene blir pålagt å sende advarsler til kunder som laster ned ulovlig. Det vil konkret si at de følger med på hvilke IP-adresser som besøker The Pirate Bay, Btjunkie, Torrentz.com og andre steder der man finner ulovlig kopiert og distribuert materiale som spill, musikk, filmer og programvare.

Annonse


I det opprinnelige lovforslaget ble bredbåndsleverandørene også pålagt å stenge kunden ute, samt å sende rapport til et statlig organ slik at kunden ikke kunne etablere internettforbindelse andre steder.

Ikke utestenging

Dette svært omstridte avsnittet kom imidlertid ikke med i den endelige lovteksten, til stor lettelse for briter som er opptatt av personvern og digitale rettigheter.

Heller ikke den mye omtalte internett-skatten kom med i den endelige utformingen av loven.

Følger Frankrike

Denne delen av loven skulle pålegge folk som har raskere linje enn 2 Mbps å betale 50 pence i måneden. Pengene skulle gå til å finansiere bredbånd i grisgrendte strøk.

Med den nye loven blir Storbritannia det andre landet i Europa som innfører det såkalte «three strikes»-prinsippet. Det første landet var Frankrike, som vedtok en tilsvarende lov i mai i fjor.

Kilder:
Paidcontent.co.uk
Nytimes.com
Wikipedia.org