Google drømmer om datamaskiner med intuisjon.

Annonse


Lader opp til cyber-krig

USA, Israel, Russland, Kina og Frankrike er blant de landene som nå ruster kraftig opp for å møte et dataangrep.

Opprustning som på 60-tallet
Det hevder sikkerhets/antivirusselskapet McAfee i en rapport som blir publisert i dag.

I følge rapporten foregår det en veritabel opprustning som nesten kan sammenlignes med atomkappløpet under den kalde krigen. Og da snakker vi ikke om virus, ormer og trojanere. Men om massive angrep av typen Estland opplevde i 2007.

Globalt omfang
Angrepet ble orkestrert av russiske hackere, men det er ikke bevist av staten Russland hadde noe med «krigen» å gjøre. Angrepet kom etter at estlenderne hadde flyttet et russisk krigsmonument ut av hovedstaden Tallinn.

Annonse
Rapporten skisserer opp et scenario der slik angrep kan få et globalt omfang, og lamme helt eller delvis all digital infrastruktur.

Terrorbalanse
Likevel er sjansene for at noe slikt skal skje relativt små.

Årsaken er nettopp samme logikk som den som reddet verden under den kalde krigen, der både øst og vest hadde våpen de kunne utslette hverandre med.

– Har ikke skjedd så langt
– Vi tror ikke at vi så langt har sett noen tilfeller av virkelig cyberkrig. Nasjonene har vært tilbakeholdne med å bruke slike virkemidler av frykt for at et eventuelt motangrep kan gjøre skade i deres eget land. Verden er altfor oppkoblet i dag, sier forskningssjef Dmitri Alperovitch i McAfee til Cnet News.com.

Grunnlaget for rapporten er omfattende intervjuer av 20 av verdens fremste sikkerhetseksperter. Øverst på listen troner den amerikanske regjeringens sikkerhetsrådgiver Paul Kurtz.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse