uncharted 2 box

Annonse


For et eventyr

Uncharted fortjener “underdog”-stempelet. Det første spillet altså. Det ble sluppet for to år siden, og møtt med glimrende mottakelse, men samtidig slet litt med å fange oppmerksomheten til massene. Det er tydelig at Sony satser mye større på oppfølgeren, med mer PR, flere visninger på spillmesser og mer entusiasme.

Med god grunn.

Uncharted 2: Among Thieves er det beste spillet på PlayStation 3. Det er også helt klart et av de beste spillene som har kommet på noen konsoll de siste årene, og kjøper du det ikke, er vi ikke venner med deg lenger.

Der det første spillet kunne til en viss grad bli karakterisert som til dels et kopi av Tomb Raider (men med mer fokus på action fremfor gåter og klatring), gjør oppfølgeren at vi får lyst å legge Lara Croft fullstendig i glemmeboka. Enkeltspillerkampanjen er noe av det mest velregisserte, tighteste og fokuserte vi har spilt på lang tid. Det er ti timer med ren underholdning, der ikke et øyeblikk er bortkastet. Det er fylt til randen med opplevelser, med spektakulære settinger og med stadig glimrende spillbarhet.

Annonse
Større og bedre
Among Thieves bygger så klart på grunnsteinene som ble etablert av det første spillet. Så, vi er tilbake som eventyreren Nathan Drake, og vi kommer til å oppsøke en rekke eksotiske lokasjoner på leting etter eldgamle artefakter (denne gangen følger vi Marco Polos mysterier). Spillet er fremdeles mest actionorientert, med store doser god tredjepersons skyting, men det er samtidig plass til masse klatring og en del løsning av gåter. Det er bare at samtlige av elementene er forbedret, utbygd, finpusset, og de glir enda mer inn i hverandre.

Det hele begynner virkelig spektakulært. Helt uten forvarsel våkner vår helt Nathan blodig og forslått inne i en togvogn, som tilfeldigvis henger utfor et stup. Vi må klatre ut og oppover mens vognens konstruksjon faller fra hverandre, mens vinden blåser og snøen laver ned. Det er høydramatisk og spennende. Denne sekvensen værer imidlertid ikke så lenge – vi vet tross alt ikke hvorfor Nathan er i denne situasjonen, og fornuftig nok hopper spillet raskt tilbake i tid, og kommer i gang med et filmklipp der vår helt blir med på nok et kupp. Kuppet involverer å bryte seg inn i et tyrkisk museum, og når vi faktisk spiller sekvensen, går Uncharted 2 noe overraskende i en snikemodus. Museets vakter er uskyldige, og du skal kun slå dem ut, ikke drepe. Dermed kreves det litt annen tankemåte enn vi var vant til fra Uncharted, noe som er forfriskende og artig. Snikingen er ikke verdens mest avanserte, dette er tross alt ikke Splinter Cell, men fint integrert med resten av spillet.

Fullt kjør
Uncharted 2 venter ikke lenge med å gi oss nye opplevelser. Allerede i løpet av museumsbrettet kommer storslåtte øyeblikk på rad og rekke, og Naughty Dog er spesielt glad i å plassere oss høyt oppe på diverse tak, slik at vi kan få lov til å skue utover og nyte de herlige utsiktene. Vi merker også at klatringen er mer i fokus enn før, det første Uncharted bød på mange sekvenser med potensiale for høydeskrekk, men oppfølgeren topper det med letthet. Nathan Drake har tydeligvis trent mye siden sist, og vi hopper, klatrer og svinger på den mest hasardiøse måten.

Spillets enkeltspillerkampanje stiftes sammen av en svært solid historie, fortalt med sjarm, humor og vittighet. Filmklippene som driver historien videre er helt klart noe av det beste i et spill noensinne. Ikke bare er de teknisk sett briljante (både det visuelle og stemmearbeidet er i en klasse for seg selv), men selve regien er fabelaktig. Dialogene er så gode, så skarpe og så underholdende at de kan konkurrere med hvilken som helst ordentlig film. Det som imponerer mest med Uncharted 2 er at det klarer å skape ekte kjemi mellom digitale, ikke-eksisterende skuespillere. Vi legger forøvrig merke til en liten skifte i tonen i forhold til det forrige spillet. Nathan Drake for to år siden var en mye mer humoristisk fyr, en sjarmerende, romantisk eventyrer med få bekymringer. Ting er mer kompliserte i denne omgang, stemningen er alvorligere og tyngre. Men klart, det er fremdeles plass til morsomheter.

Utrolig variert
Vi må være veldig forsiktige med å snakke for mye om innholdet, da halve moroa med Uncharted 2 er hvor mye overraskende det er som skjer. Vi vil derfor ikke avsløre lokasjoner eller tematikken for brettene, men vi kan si at variasjonen er kjempestor. Vi havner på flere eksotiske steder (du har sikkert sett videoer eller skjermbilder fra de fargerike bybrettene i Nepal, og ikke bare er det området massivt, spillet byr også på mye mer enn bare det). Det er rett og slett alltid noe helt nytt og spennende rundt hjørnet. De mer tradisjonelle skytesekvensene avbrytes stadig vekk med øyeblikk der du må rømme fra en truck, slåss mot helikoptre og tanks, og helt plutselig får du tid til å rolig spasere gjennom en idyllisk, stille landsby og observere innbyggernes daglige virke.

Og de tradisjonelle sekvensene er også glimrende. Skytingen er meget solid, våpenhåndteringen er flott, det er også utvalget av våpen. Det eneste vi kan trekke for er at fiendene er ofte ganske ensformige, og det er ikke uvanlig at kampene varer i evigheter fordi nye motstandere fortsetter å strømme til i det uendelige. Det kan rett og slett bli litt kjedelig. Det blir likevel et nokså ubetydelig problem i det store bildet.

Smartere
Ved siden av skytingen er det altså mye klatring. Brettene er veldig ofte bygd opp vertikalt, slik at du alltid finner noe å klatre til, og høydeforskjellene brukes også ofte i kampsituasjoner, der du kan skyte mens du henger fra avsatser. Klatringen er aldri spesielt utfordrende, du ser hele tiden hvor du skal og hvordan, men det er likevel intenst og bra designet. Spesielt når vi havner på et hotell på toppen av Nepal-bybrettet og får muligheten til å se utover… Det er helt fantastisk.

Et av de større innvendingene vi hadde mot det første spillet var mangelen på skikkelige gåter. Oppfølgeren har flere av disse, og de er litt mer avanserte. Likevel er heller ikke disse spesielt kompliserte, og det er klart at fokuset ligger på skyting og klatring. Så vi gjentar oss, og ønsker oss mer hjernevrenging neste gang. Men fint at utviklerne har prøvd å inkluderer flere gåter uansett.

Det som er kult er Drakes notatblokk, som du kan slå opp i for å finne tips til gåtene. I tillegg til hintene kan du fritt bla gjennom sidene og se på Nathans artige tegninger og notater som relaterer til historien. Nok et eksempel på hvor opptatt utviklerne var av detaljer, og av å bringe mest mulig personlighet til spillet.

Vi nevner det igjen, det er vanskelig å snakke mer om enkeltspillerdelen av Uncharted 2 uten å avsløre for mye. Men med unntak av litt overlange kamper og litt for få gåter er det ingen tvil om at spillets historiemodus er noe av det beste på mange år. Fullstendig tomt for dødtid, der den ene herlige sekvensen avløser den andre, vi spilte gjennom hele spillet med et stort smil. Både historien, fortellingen og karakterutviklingen holder på oppmerksomheten hele veien, og vi ble faktisk genuint lei oss når det hele tok slutt.

Bra flerspiller
Uncharted 2 legger også til en omfattende flerspillermodus. Variantene er mange, fra ren deathmatch til mer avanserte samarbeidsbaserte moduser, og samtlige virker til å være særdeles godt designet og gode. I tillegg følger det også med en co-op-modus som er separat fra historien. Som alltid når vi tester spill nokså lenge før utgivelse er det vrient å prøvekjøre flerspiller på tilfredsstillende måte, men det vi har sett virker rett og slett veldig lovende.

Man kan ikke snakke om Uncharted 2 uten å nevne grafikken, fordi den er banebrytende. Vi snakker lett det peneste spillet noensinne. Glem Killzone 2 eller Gears of War, Uncharted 2 er den nye kongen. Først og fremst ikke fordi det er så kompetent rent teknisk, men fordi det har så mye personlighet. Brettene ser ekte ut, ikke som kulisser skapt for et spill, men som steder der virkelige mennesker gjør virkelige ting. Dessuten er det så mye variasjon her, så mange forskjellige omgivelser, så mye farger og detaljer, at det virkelig flyttes grenser her. Vi har jo også nevnt filmklippene, og hvor bra de er. Vi kan gjenta oss: Dette er Hollywood-kvalitet. Det er ikke så mye mer å si, Uncharted 2 er verdens flotteste spill. Ferdig med den saken.

Stemmeskuespillet, musikken, og lydbildet generelt bidrar også med sitt for å skape den korrekte stemningen. Og totalinntrykket er uansett at spillets produksjonsverdier er skyhøye, og at det er 110% polert på alle mulige måter.

Må ha
Så, vi må bare få avsluttet her. Uncharted 2 byr på en av de mest engasjerende, velskrevne og tighteste enkeltspillerkampanjene noensinne. Det er et fantastisk eventyr med en flott historie, som i tillegg byr på utrolig grafikk og teknologi. Når vi i tillegg legger til god flerspiller og co-op-muligheter blir pakken komplett. Noen små irritasjoner hindrer ikke Among Thieves i å være et skikkelig killer app for PlayStation 3, og et av de beste spillene på lang, lang tid. Kjøp.

Uncharted 2: Among Thieves slippes 16. oktober, eksklusivt til PS3.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse