British Telecom er for Storbritannia det Telenor er for Norge. Nå går ledelsen kraftig ut mot forsøkene på å gjøre dem til politi, dommer og bøddel mot fildelere.

Annonse


– Piratjakt dyrere enn piratvirksomhet

I årevis har film- og platebransjen mast om alle millionene – for ikke å si milliardene – de taper på ulovlig fildeling.

Skyhøy regning

Men hva om de fikk det som de ville? At samfunnet virkelig tok problemet alvorlig og håndhevet de lovene som film- og platebransjen ved hjelp av intens lobbyvirksomhet omsider har klart å få på plass i de fleste vestlige land?

Da ville regningen bli så høy at den langt ville overgå det underholdningsbransjen mener at piratvirksomheten koster dem, hevder det britiske teleselskapet British Telecom (BT).

Oppsiktsvekkende angrep

Den tidligere statsbedriften kan sammenlignes med vårt hjemlige Telenor, og er Storbritannias suverent største internettleverandør. Selskapet er representert i mer enn 170 land, og er blant de største teleselskapene i verden.

Annonse


Det er derfor svært oppsiktsvekkende at akkurat de nå flyr i strupen på det de mener er overivrige opphavsmenn.

Frykter at kundene flykter

Foranledningen er at den britiske handelsministeren Peter Mandelson har foreslått at britiske teleoperatører skal pålegges å treffe tiltak mot ulovlig fildeling. Ett av tiltakene som diskuteres er å innføre en såkalt «three strikes»-regelen, der fildelere blir kastet ut av nettet etter tre advarsler.

Slikt ser BT mørkt på, slik ethvert selskap som står i fare for å miste kundene sine på grunn av statlige pålegg vil føle det. John Petter, som leder BTs forbrukerdivisjon, tordner mot det han åpenbart mener er en reguleringskåt og paragrafryttersk bransje.

Ville koste 9,5 millioner hver dag

– De har drevet hard og svært effektiv lobbyvirksomhet, men det betyr ikke at de har rett. Kravene deres er melodramatiske, og de antar at folk faktisk ville ha kjøpt all musikken de har lastet ned ulovlig. Noe som er tøv, sier han til den britiske avisen Daily Mirror.

Petter har regnet ut at en faktisk håndheving av opphavsrettslovene for BT alene ville koste rundt en million pund (om lag 9,5 millioner norske kroner) hver dag. Det ville i så fall bety at BT måtte øke bredbåndsprisen med 24 pund (228 kroner) pr. år for hver kunde.

Blir politi, dommer og bøddel

Og om man forutsetter at samtlige av BTs konkurrenter skulle innføre det samme, blir kostnadene ufattelig mye større enn film- og musikkbransjens eventuelle gevinst om de virkelig skulle få bukt det de anser som sitt største problem.

Petter trekker også fram det mange som er kritiske til det drastiske lovforslaget fra Mandelson har sagt før: At tiltakene som BT eventuelt blir pålagt lett kan ramme uskyldige. Og at BT i så fall blir både politi, dommer og bøddel – noe Petter ikke ser som et teleselskaps naturlige rolle.

Frykter «våpenkappløp»

Han tror heller ikke på å bruke teknologi for å få bukt med nedlastingen.

– Dette vil bare føre til et slags våpenkappløp, slik vi ser i idretten med antidoping. Det vil koste millioner og ha svært liten virkning, fordi fildelerne hele tiden ville finne nye måter å skjule seg på, sier Petter.

Piratkrig også i Norge

Norges Telenor har også vært skeptisk til plate- og filmbransjens forsøk på å få dem til å overvåke og sanksjonere mot fildelere – en gruppe som trolig utgjør en betydelig andel av kundemassen deres.

Klimaet mellom den norske telegiganten og platebransjen er nå så dårlig at den norske avdelingen av den internasjonale platebransjens organisasjon IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) i juni i år bebudet rettssak mot Telenor.

I mars gjorde Telenor det klart om at de ikke ville la seg presse til å blokkere The Pirate Bay.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse