spot

Annonse


Platebransjen fikk gavepakke av Spotify

Mange har sikkert lurt på hvorfor svenske Spotify får lov til å streame nesten all musikk fra de store plateselskapenes kataloger.

Gavepakke

Nå kan den svenske IT-publikasjonen Computersweden avsløre hvordan hestehandelen mellom platebransjen og svenskene foregikk.

Mot å få kjøpe 18 prosent av aksjene i selskapet til latterlige 100 000 svenske kroner (84 700 norske kroner) ga plateselskapene Sony BMG, Universal Music, Warner Music, EMI og Merlin Spotify rettighetene til å legge musikken deres ut til streaming i 160 kbps OGG-kvalitet.

To svensker har majoritet

Det har vært en god handel for plateselskapene. De får drevet PR for musikken sin. Men best av alt: I dag har Spotify en antatt verdi på over to milliarder svenske kroner (rundt 1,7 milliarder norske kroner).

Annonse


Fortsatt er det likevel gründerne Martin Lorentzon og Daniel Ek som stikker av med gevinsten. De to har fortsatt aksjemajoriteten, kontrollert gjennom et selskap på skatteoparadisøya Kypros.

Mer kapital

Også Lorentzons tidligere partner fra selskapet Tradedobler, Felix Hagnö, eier en betydelig aksjepost. Det samme gjør Spotifys programutvikller Ludvig Strigeus.

Men pengebingen kan fort bli enda større. For i følge den næringslivsavisen Financial Times er frisk kapital på vei både fra den Hong Kong-baserte finansmagnaten Li ka Shing og det britiske invsteringsselsapet Wellington.

Annonse