JVC vil helst ikke snakke om det. Men denne Blu-ray-spilleren støtter «piratformatet» Matroska (MKV).

Annonse


Blu-ray-spiller støtter pirat-HD

De fleste DVD-spillere støtter i dag DiVX-formatet og «slektningen» Xvid. Det er disse formatene som brukes av piratene når de distribuerer filmer via Pirate bay og andre fildelings/torrent-nettverk.

Kan også brukes lovlig…

Men siden DivX jo kan brukes til lovlig, egetprodusert materiale også (for eksempel feriefilmer), kan ikke filmbransjen si noe på at store produsenter som Pioneer, Sony, Philips og Panasonic støtter «pirat-formatene».

Den samme logikken benytter trolig JVC seg av når de lanserer den nye Blu-ray-modellen XV-PB1. Denne spilleren skal være den første som støtter formatet Matroska, også kjent som .MKV.

Dette formatet kjenner alle som laster ned spillefilm i HD-kvalitet rippet fra Blu-ray-plater. Kopisikringen på Blu-ray-platene ble brutt under et år etter at det nye filmformatet ble lansert med «bombesikker» beskyttelse mot piratkopiering.

Som med DVD

I dag blir nesten samtlige av Hollywoods suksesser lagt ut ulovlig i HD-format nærmest med en gang de kommer i Blu-ray-utgave.

De fleste hobby-pirater spiller av disse filene rett fra PC, gjerne via HDMI-utgang for å få best mulig kvalitet. Nå kan du altså kopiere HD-filene til en minnepinne og spille den via JVCs Blu-ray-spiller – akkurat som mange gjør i dag med DiVX på DVD-spilleren sin.

Store minnepinner

Et flertall av moderne DVD-spillere støtter avspilling via USB. Selv om HD-filmer tar opptil 8-9 GB (1080p-kvalitet), kan i dag minnepinner med 16GB kjøpes for 500 kroner. Og vil du ha plass til flere filmer, finnes det minnepinner med plass til opptil 64GB til rundt 1500 kroner.

Problemet er imidlertid at spilleren bare støtter det gamle filsystemet FAT32. Dermed kan du ikke kjøre enkeltfiler som er større enn 4GB. Om spilleren kan takle brente Blu-ray-plater (som har kapasitet til opptil 50GB), er usikkert. Disse må i så fall brennes på en Blu-ray-brenner, som ikke akkurat står i hvert hjem i dag. Derimot bør det være mulig å spille av dobbeltlags, brente DVD-plater, som tar 9GB.

JVC-spilleren importeres også til Norge, og finne på JVCs norske hjemmesider. Men her er .MKV-formatet ikke støttet, i følge de tekniske spesifikasjonene.

Ikke Matroska i norsk modell?

JVC internasjonalt nevner ikke Matroska-støtten i sitt PR-materiale, men slik støtte er likevel omtalt i bruksanvisningen (pdf) som følger med spilleren. Og flere produkttester i Asia og USA har verifisert at det faktisk virker.

Av bruksanvisningen går det klart fram at XV-PB1 støtter MKV, men derimot ikke DivX (bare .avi uten DivX-koding).
I følge bruksanvisningen støtter ikke spilleren DiVX (bare .avi-filer som ikke er DivX-kodet). Matroska er for øvrig en del av MPEG-4-familien, der også DiVX hører hjemme.

Det har så langt ikke lykkes ITavisen å få bekreftet eller avkreftet Matroska-støtten på XV-PB1 hos den norske utgaven av hos JVCs norske importør, som holder til i Tønsberg.

Fler med på laget

I USA koster spilleren 299 dollar (om lag 2000 norske kroner). Vi har ikke funnet den i noen norsk nettbutikk, men sannsynligheten taler for at den i Norge vil ligge på rundt 3000 – med eller uten MKV-støtte.

JVC er for øvrig ikke alene om å støtte MKV-formatet. Det samme gjør Oppo BDP-83 og LG BD390, og muligens flere andre.

Kilder:
guru3d.com
engadgethd.com
afterdawn.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse