Denne annonsen pryder forsiden på The Pirate Bay. Svenske nettaktivister frykter full kommersiellisering av nettet.

Annonse


Nå skal nettets framtid avgjøres

På The Pirate Bay er vi vant til annonser for bilder av lettkledde, norske damer. I dag – rett etter den svenske piratportalen tapte saken i retten – ligger det en helt annen type annonse på siden.

Avgjøres i kveld

Organisasjonen Telekompaketet.se kjemper for å bevare svensk og europeisk nettnøytralitet.

Og det haster det med. For allerede i kveld (nærmere bestemt kl. 20) skal den såkalte ITRE-komiteen i Europaparlamentet – EUs besluttende organ stemme over saken. Men selve avstemingen over loven avstemningen er i følge Europaportalen.se utsatt. Årsaken er at EU-parlamentet og EUs ministerråd står for langt fra hverandre i denne saken. Ny avstemningsdato blir trolig 5. mai.

Vil ha norske regler

Telekompaketet.se (og trolig også både The Pirate bay og Piratpartiet) håper at komiteen klarer å få inn tillegg nummer 138 som til tilsvarer de reglene det norske Post- og Teletilsynet anbefaler nettleverandørene å praktisere.

Annonse


Disse reglene er:

1. Internettbrukerne har rett til en internettilknytning med spesifisert kapasitet og kvalitet.
2. Internettbrukerne har rett til en internettilknytning som gir adgang til
– å hente og levere innhold etter eget ønske
– å bruke tjenester og applikasjoner etter eget ønske
– å koble til utstyr og bruke programvare som ikke skader nettverket, etter eget ønske.
3. Internettbrukerne har rett til en internettilknytning fri for diskriminering med hensyn til applikasjonstype, tjenestetype, innholdstype og hvem som er avsender eller mottaker.

Lommebokprinsipp

Motstanderne av den nye EU-loven (uten tillegget) mener at nettet kan bli et nytt kabel-TV.

Det vil si at den som betaler best, får forkjørsrett på nettet. Telenor har allerede signalisert at de ønsker seg noe lignende, og Canal Digital begynte allerede i 2006 å strupe fildelingstrafikk for å gi andre nettaktiviteter nødvendig båndbredde.

Enden på visa kan i følge motstanderne bli at nettet ender opp med at du får de nettstedene du selv eller rike aktører betaler for – resten kan du glemme.

Obama er mot

I USA har diskusjonen om nettnøytralitet gått i mange år. Microsoft og andre store selskaper ønsker seg betal-modellen, og fikk støtte av Bush-administrasjonen. Demokratene og Barack Obama er derimot tilhenger av at nettet skal være for alle – uansett størrelsen på pengeboka og graden av kommersiell interesse.

Telekompaketet.se oppfordrer folk til å ta kontakt med de svenske EU-representantene som skal stemme. De har derfor publisert både e-postadresser og telefonnumre, slik at parlamentarikerne skal få høre hva det svenske folket mener.

Oppdatert 21/4-2009 kl. 16.54

Annonse