OLED-skjermer kan brukes til mye rart. Her er en OLED-skjerm fra Sony som kan bøyes.

Annonse


Endelig OLED-gjennombrudd

Forskere i Sør-Korea har nå oppdaget en måte å forlenge levetiden på blåfargen i OLED-skjermer. Dermed vil de holde ut like lenge som dagens LCD- og plasmaskjermer.

Kort levetid
Det er mange positive ting å si om OLED-skjermer. De er både lyssterke, tynne, har god innsynsvinkel og krever langt mindre strøm enn både LCD- og plasma-TVer. Problemet har imidlertid vært dårlig levetid.

Den dårlige levetiden har vært grunnet de blå lysdiodene som finnes i hver piksel på skjermen. Hver piksel består av en grønn, en rød og en blå lysdiode. Hver enkel diode lyser opp for å vise farger, og desto sterkere lys de gir ut, desto kortere levetid. Mens de røde lysdiodene har en antatt levetid på omtrent 155 000 timer, har de blå kun 37 500. Dermed har OLED-skjermer fortsatt ikke vært en reel konkurrent med LCD- og plasmaskjermer.

Forbedrer blåfargen
Sør-koreanerne har imidlertid oppdaget en ny måte å fremstille de blå lysdiodene på, slik at de vil holde ut like lenge som de andre to fargene. Dermed vil den totale levetiden til skjermen økes betraktelig, og konkurransen er i gang!

Annonse


Mange har i tillegg ment at produksjonen av store OLED-skjermer potensielt vil være langt billigere å lage enn dagens LCD- og plasma-skjermer. Dermed kan vi håpe at den Sør-Koreanske teknologien vil tas i bruk så fort som mulig, slik at markedet kan få seg enda en konkurrent.

Kilde:
Engadget

Annonse