Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Du trenger ikke et hjemmekinoanlegg for å oppleve radio-surround. Men det hjelper. (Ill.: HiFiklubben.no)

Hør nyhetene fra alle kanter

Nå kommer surround-radio.

Det er ikke «ordentlig» 5.1-surround Fraunhofer-instituttet nå har begynt å lisensiere for digitalradio. Men oppfinnerne av MP3 hevder at du kommer ganske nære.

Tillegg til AAC-radio

MPEG Surround (Eller MPEG D, som systemet også kalles) har heller ikke noe å gjøre med MP3 Surround, som blant annet er lagt inn i Playstation 3.

Nei, dette dreier seg om et tillegg til radiostandarden HE-AAC, som ser ut til å avløse (eller eventuelt kompelementere) DAB som digitalradiostandard i enkelte land.

Lav bitrate

MPEG Surround utprøves nå av den tyske radiostasjonen Rockantenne i München. Dessverre kan du ikke høre surroundlyden via webradio – bare med et apparat som støtter HE-AAC.

For å unngå at det tas opp for mye båndbredde sendes surroundsignalene med 64kbps bitrate. Dette skal være tilstrekkelig til å skape et rundstrålende lydbilde.

Fungerer med hodetelefoner

DAB-systemet har tidvis blitt skarpt kritiser for å gi dårligere lyd enn gode, gamle FM. Radioaktørene i Tyskland håper nå at digitalradio kan få et nytt løft ved å legge til kringlyd.

Surroundlyden oppleves best på et hjemmekinoanlegg med flere enn to høyttalere, men skal også gi en viss virkning på hodetelefoner.

Kilde:
BetaNews.com

Stikkord: lyd, mp3, musikk, playstation