Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Kanskje ikke helt kurant personvern på Apples telefon, men på den annen side kan den hjelpe til med bevis mot kriminelle. (Ill.: Apple)

Så mye er iPhone subsidiert

Les hva den egentlig skal koste.

Det er foreløpig ukjent hva iPhone kommer til å koste når den kommer i norske butikkhyller om tre uker. Og vi vet heller ikke hva avtalen mellom NetCom og Apple innebærer.

Prisen avslørt

Men nå avsløres det for første gang hvordan dealen ser ut i USA.

I følge teknologi/businessbloggen Barrons.com betaler teleselskapet AT&T Apple 325 dollar (om lag 1676 kroner) for hver telefon (8GB-utgaven) de selger.

I tillegg betaler AT&T 100 dollar ekstra for hver telefon som selges gjennom Apples egen butikkjede Apple Store. Det skal være samme subsidie både for 8 og 16 GB-utgaven, som koster henholdsvis 199 og 299 dollar (1026 og 1542 kroner) i utsalg med tvungent AT&T-abonnement.

Betydelig dyrere

Dermed blir den reelle prisen for telefonene henholdsvis 2 702 og 3218 kroner. Om du kjøper den i Apple Store, blir prisen 3217 for 8GB og 3733 kroner for 16GB.

Interessant nok selges telefonen (riktig nok den gamle) for langt mer enn det i land der myndighetene ikke tillater eksklusiv binding. I Frankrike går for eksempel en åpen iPhone for nesten 6000 kroner.

Flat takst

Den gamle iPhone-modellen uten 3G var en enda dårligere deal for AT&T i USA. Her tok Apple i tillegg til å forlange subsidier av hver enkelt solgte telefon et sted mellom 30 og 40 prosent av trafikkinntektene.

Denne modellen er nå for forlatt – først og fremst fordi det er viktig for Apple at kundene bruker nettet mer aktivt. Ikke minst til å laste ned musikk, film og programvare fra iTunes.

Dermed er systemet med flat takst og fri surfing den mest lønnsomme, sett fra Apples side.

Stikkord: 3g, Apple, apple store, film, frankrike, iphone, netcom, programvare, telefon