Hopp til navigasjon Hopp til innhold
COMEBACK: Den første Gizmondo-lanseringen endte i skandale. Nå relanseres produktet. (Ill.: Gizmondo Plc.)

Comeback for Gizmondo

Skandaleombruste svensker slår til igjen.

Det svensk/europeiske selskapet Gizmondo var på alles lepper for et par år siden. med store ambisjoner og storkapital i ryggen ville de knuse både PSP og Nintendo DS med en spill- og underholdningskonsoll.

Store ambisjoner

En eksklusiv prestisjebutikk etter mønster av Apple Store ble etablert i Londons fasjonable Regent’s Street (selv om det ikke var noe som helst til salgs der…). Og pressen var hjertelig til stede hele veien mot stjernene.

Dette skulle bli Europas svar på Japans elektronikkindustri – intet mindre!

Så kom fallet. På nyåret 2006 gikk selskapet konkurs . Deretter ble den ene skandalen etter den andre rullet opp.

Knall og fall

En av Gizmondo-toppene, Stefan Eriksson (på svensk folkemunne «tjokk-Steffe»), ble ble tatt for bilsvindel. Så viste det seg at den svenske delen av selskapet sto i ledtog med tvilsomme, mafialignende selskaper .

Nå vil den tidligere ledelsen starte opp igjejn, etter å ha blitt frikjent av en konkursgransking utført av de britiske selskapene Begbies Traynor og David Rubin & Partners. Rubin fant intet å anmerke i forbindelse med konkursen, og konkluderer med at en rekke uheldige omstendigheter førte til at forretningsideen mislyktes.

– Fortsatt liv

I kjølvannet av gladmeldingen vil Stefan Eriksson og hans kompanjong Carl Freer starte opp igjen.

– Det er fortsatt liv i dette produktet. Markedet domineres av to produkter, og her finnes det et vakuum å fylle. Gizmondo var den første skikkelige spillkonsollen for flere typer underholdning, og vi kan ikke komme på noen andre produkter med tilsvarende egenskaper. Om alt går bra så er vi i gang i mai neste år. Jeg har til hensikt å gjøre denne versjonen billig og arbeide med åpen kildekode, sier Car Freer til det svenske nettstedet Realtid.se.

Stikkord: apple store, gizmondo