Betal det du vil: Radiohead tar gratiskulturen på alvor, og gjør betaling frivillig. Likevel henter folk In Rainbows fra piratsidene.

Annonse


– Betal hva du vil for plata vår

Det er fortsatt noen som kjøper musikk der ute. Men de har kanskje grått hår, vet knapt opp og ned på en PC og og er mer fans av Clapton, Beatles og Stones enn av Radiohead.

Frilansere

Dette tar den storselgende, britiske gruppa nå konsekvensen av. Etter å ha blitt løst fra platekontrakten med selskapet EMI, prøver de nå å selge musikken sin selv.

I og for seg ikke så oppsiktsvekkende – utallige artister har prøvd dette før.

Fyll ut prisen selv

Det spesielle med Radiohead er at de selger sitt nye album «In Rainbow» til den prisen kunden bestemmer. De har lagt ut hele albumet til nedlasting på sitt nettsted inrainbows.com.

Annonse


Albumet kommer først 10. oktober, og kan foreløpig bare forhåndsbestilles. Når bestillingen legges i handlekurven, kommer det opp et skjema der du selv fyller ut prisen. Den kan faktisk også være null pund. Om du er – eller bare føler deg rik og vil ta et krafttak for guttas lommebøker – kan du slenge på så mange nuller du vil….

Skeptisk til bransjen

Gruppas frontfigur Thom Yorke har flere ganger i løpet av bandets karrière uttrykt skepsis til platebransjen og deres forretningsmodell. Skepsisen har vært gjensidig. For mens 1997-albumet OK Computer både fikk strålende kritikker og solgte millioner, har gruppa sienere blitt mer og mer eksperimentelle og utilgjengelige.

Dette har plateselskapet deres likt dårlig, og i dag regnes ikke bandet som like salgbart som før. Dette på tross av at de fortsatt er musikkforståsegpåernes yndlinger.

Billig PR-triks?

I enkelte platebransjekretser tolkes stuntet som et billig PR-triks fra en stjerne som er i ferd med å forsvinne fra rock-himmelen. Blant vanlige fans er det imidlertid mange som jubler over at bandet de liker endelig er på lag med dem, og ikke med platemogulene.

Kilder:
BBC Radio 1
Heise.de
Dagbladet.no

Annonse