Hopp til navigasjon Hopp til innhold
eupirat

EU beskytter fildelere

Spansk nettleverandør får støtte fra EUs høyesterett.

Nettleverandøren Telefonica er nylig brakt for Europas høyeste rettsinstans. Det er organisasjonen Promusicae som har ført dem dit, og kravet er at de utleverer identiteten til kunder som mistenkes for ulovlig nedlasting av musikk.

Promusicae hevder at Telefonicas kunder gjennom Kazaa har delt og lastet ned musikk som organisasjonen eier rettighetene til.

Også i Norge

Platebransjen står på barrikadene for å få utvidede rettigheter til å rettsforfølge pirater. Disse rettighetene har blitt gradvis utvidet flere steder. Også i Norge ønsker platebransjen å få muligheten til å finne fildeleres identitet uten å måtte gjennom rettsvesenet for hver enkelt sak.

Behøver ikke oppgi identiteter

I en ny vri sier nå en av rådgiverne til EUs høyesterett at Telefonica ikke behøver å gi fra seg identiteten til fildelerne. Nettleverandøren har i utgangspunktet nektet å samarbeide med Promusicae fordi lovteksten skiller mellom privat rettsforfølgelse og kriminell straffeprosess. Kun når det er snakk om sistnevnte skal identitetsvernet, ifølge Telefonica, kunne heves.

Det er dette EU-retten nå antyder at de har rett i. Saken er ikke ferdig før senere i år, og selv om ingenting foreløpig er avgjort følger dommerne sine juridiske rådgivere 80% av tiden.

Utfallet av saken kan få betydning for EUs holdning overfor platebransjen i hele Europa.

Kilde:
Marketwatch.com