Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Laserbasert harddisk

Langt raskere lagring, med enkelte ulemper.

Harddisken har lenge vært en av moderne datamaskiners største flaskehalser. Mye arbeid legges ned i å forutse brukerens behov og å øke hastigheten på datatrafikken internt i datamaskiner. Den senere tid har flere nye og lovende teknologier dukket opp.

Mest kjent så langt er SSD (Solid State Disk), som rett og slett er en lagringsboks i gammeldags formfaktor men med flash-minne i stedet for roterende plater.

Laserbasert lagring
Forskere i Nederland har nå demonstrert en ny form for lagring som kan bøte på hastighetsproblemet, uten å helt gi avkall på de bevegelige delene. Teknologien baserer seg på superhurtige laserpulser som lagrer og avleser data fra en plate.

Svært rask
Teknologien lar brukeren lagre data omtrent hundre ganger raskere enn en vanlig magnetisk disk vil tillate. Laser som skrive- og leseverktøy i harddisker har vært forsøkt tidligere. På grunn av feil materialbruk i platene har ikke tidligere forsøk båret frukter.

Pass på strømregningen
Det vil gå lang tid før denne lagringsformen er tilgjengelig i butikkhyllen. For å romme laseren som kreves for at teknikken skal fungere må kabinettet til disken måle nærmere 0,3 kvadratmeter. I disse tider med smeltende isbjørner er det vel også et spørsmål om ikke strømforbruket på nærmere en kilowatt blir litt i overkant.

Vi tør anta at denne teknologien ikke vil dukke opp i bærbare maskiner med det første. Dersom en billigere, mer strømsnill og mindre plasskrevende laser blir utviklet kan dog dette være et sjumilssteg i riktig retning for de roterende platene vi elsker å mislike.

Kilde:
Arstechnica.com