Hopp til navigasjon Hopp til innhold
PC med Windows er fortsatt nummer en, men 20 ganger større salg enn Mac. Men i 2004 var forholdet 1 til 60... (Ill.: Ill. Per Ervland)

Derfor er PC bedre enn Mac

Mac er på frammarsj. Men PC med Windows er fortsatt det de fleste bruker. Les tidenes sterkeste forsvarstale for den gode, gamle PCen!

Mac kræsjer ikke, den har ikke virus og den er mye, mye enkelere å bruke enn PC, hevdes det. I en stortsitlt og langvarig reklamekampanje latterliggjør Apple den «streite» PC-typen, og trekker fram en «kul» Mac-type som kontrast.

Medarbeiderne i det britiske PC-magasinet PC Pro liker dårlig at Mac-folket har blitt så svære i kjeften i det siste. Derfor satte de seg ned for å finne fram til fordelene ved fortsatt å bruke PC. Vi har tillatt oss å gjengi de 32 punktene de kom fram til, med enkelte endringer og tillegg fra vår side:

1) Oppgraderinger koster ikke en tusenlapp
Siden Mac OS X ble lansert i 2001, har det kommet hele fire nye versjoner av operativsystemet. Hver gang måtte brukerne ut med en drøy tusenlapp. Da Vista kom, var det seks år siden forrige gang Windows-brukere måtte betale for en ny versjon. Og alle oppdateringene i mellom har vært gratis, også de store oppdateringene SP1 og SP2.

2) Du betaler ikke ekstra for flott design
Mac er som stereo fra Bang & Olufsen. Ordinært innhold som er usedvanlig pent innpakket. Og det betaler du fyrstelig for.

3) Tusenvis av fete spill
Selv ikke den mest fanatiske Mac-tilhenger vil påstå at utvalget av spill for Mac er bra. Du ha PC om du er seriøs gamer.

4) Høyreklikking tillatt
Joda, du kan høyreklikke med en Mac-mus. Men Apple liker det ikke?

5) Bredbånd virker alltid
Mange Mac-brukere har opplevd at det trådløse bredbåndet på hotellet eller flyplassen ikke fungerer, rett og slett fordi du må ha Windows og Internet Explorer for å kunne logge inn. Enkelte bredbåndsleverandører og ruterprodusenter skaper også krøll for Mac. Med PC kommer du som oftest på nett uten problemer.

6) Du kan skreddersy maskinen
Prøvd å åpne en Mac? Det er ikke for amatører. Med en (stasjonær) PC kan du skifte ut harddisker, minne, grafikkort og til og med prosessor i akkurat når du vil.

7) Mac ligger langt etter PC teknologien
Mens alle PC-er kjørte lynrask Intel eller AMD, måtte Mac-folket inntil nylig nøye seg med trege og gammeldagse IBM-prosessorer. Og når Apple skryter av at de har lagt inn 802.11n i Airport Extreme, har PC-folket hatt det i et par år allerede.

8) Du slipper å kaste alt 3. januar
Hvert år rett over nyttår annonserer Apple sine «banebrytende» nyheter. Da kan du pælme alt du har brukt lommepengene dine på. Med PC kommer nyhetene hele tiden, og du kan selv velge når du vil oppgradere helt eller delvis.

9) Mye bedre søk
Windows Explorer gir deg full kontroll med søkeresultatene. I Spotlight for Mac kan du bare se dem, og få vite hvor de befinner seg i Finder (Macs svar på Windows Explorer).

10) Du er i flertall
Mac-folket er fortsatt bare en liten klikk i sammenligning med Windows-brukerne. Og Apple har full kontroll både med programvare og maskinvare. De kan dermed skalte og valte med brukerne som de vil, og tvinge dem til å betale for det. Windows-verdenen er så stor og mangfoldig at ingen enkeltprodusent tør å oppføre seg like bøllete som Steve Jobs.

11) Lave reparasjonskostnader
Apple er kjent for å være vrange når noe går galt. Rett og slett fordi både de og deres fanatiske tilhengere mener at ingenting kan gå galt. Om det likevel gjør det (hvilket det selvsagt alltid gjør), koster det deg store summer. Mens den hyggelige PC-reparatøren på hjørnet (som selvsagt ikke kan reparere Mac) krever betydelig mindre.

12) Microsoft som storebror
Microsoft er ett av verdens største selskaper, med fingrene i nesten alt som rører seg innen anvendt teknologi. Apple er en dverg i forhold. Når Microsoft snur, snur PC-verdenen. Og du får Xbox med på kjøpet.

13) Svart er svart – hipt er hipt
Apple-folket kan gjerne skryte av at de nå har en svart Mac. Mens du har hatt en svart PC hele tiden.

14) DVD-brenneren har «mat ut»-knapp.
På en Mac må du enten gjøre mate ut DVD-platen i programvaren, eller lete etter en passende knapp på tastaturet. Den kjekke, knappen på fronten er borte.

15) Det finnes bare én versjon
Windows Vista er Windows Vista og XP er XP , med eller uten oppgraderinger. OS X er både 10.3.9, 10.4.3, 10.4.4 og gud vet hva. Når du skal kjøpe programvare og ekstrautstyr, må du forholde deg til et utall av OS X-utgaver for å vite om det fungerer.

16) Du slipper den fæle lyden
Har du noen gang sittet på bussen ved siden av en Mac-bruker? Da har du trolig fått deg en ubehagelig overraskelse. Lyden av en Mac som starter høres ut som et seminar for samtidskomponister. Og den kan ikke skrus av med en fysisk volumkontroll om noen klager.

17) Billige OEM-versjoner
Om du ikke vil betale skjorta for Vista og klarer seg uten bruksanvisning eller brukerstøtte, finnes det såkalte OEM-versjoner til en billig penge. Slikt får du ikke med Mac.

18) Mye bedre på TV
Mac har bare ikke fått til det der med TV-opptak. Med Apple TV kan du spille iTunes-innhold på TVen. Med et Windows meda Center kan du spille alt også det du laster ned fra nettet eller tar opp fra TV.

19) Mange flere kan det
Har du trøbbel med en Mac, er det bare andre mac-brukere som kan hjelpe deg. Mens resten av verden kan PC ut og inn.

20) Like sikkert
Mac-folket skryter av at det ikke finnes virus for Mac. Det er muligens riktig, men PC er like trygt om du holder maskinen oppdatert med de siste tilleggene.

21) Masse gratisvare
Har du PC med Windows, kan du nesten skaffe deg hva som helst av programvare på nettet. Helt gratis, og helt lovlig. Har du en Mac, er utvalget mindre.

22) Hva er det med denne Steve Jobs?
Denne predikanten som påstår at «iPhone vil snu opp ned på hele mobilindustrien » kan tenkende mennesker godt klare seg uten. Bill Gates og Steve Ballmer har sant nok ikke samme karisma, men de snakker tross alt om realiteter og kommer ikke med svada uten rot i virkeligheten.

23) Du får menyer
Hvor er menyen i et Mac-program? Den finnes i hvert fall ikke i programmet du kjører. Stikk i strid med det Windows-brukere er vant til, er det en felles meny på OS-nivå som styrer alt. Brukervennlig?

24) Bedre utvalg av tilleggsutstyr
Med Mac opplever må du på forhånd sjekke om alt fra fra skrivere til webkameraer er Mac-kompatibelt. Med PC kan du kjøpe først og spørre etterpå.

25) Bygg din egen maskin
Kjenner du noen som har bygget sin egen Mac? Ikke det, nei! Selvbyggere er PC-folk. Punktum.

26) Ja, Mac kræsjer også
Alle som har brukt en mac på daglig basis over lang tid vet (selv om de mest fanatiske nekter å innrømme det) at maskinen står bom stille uten noen vei ut fra tid til annen. Og enkeltprogrammer går ned uten varsel rett som det er uten at du rekker å lagre. Blåskjermen i Mac-verdenen heter for øvrig «Kernel Panic»?

27) Du får pekeskjerm
Du kan ikke bruke fingrene på en Apple-skjerm. Mens i PC-verdenen finnes det Tablet PC som lar deg skrive og tegne i vilden sky.

28) Du trenger mindre RAM
RAM (internminne) er dyrt. Mens en Mac spiser RAM til middag, klarer PCen seg med mindre for å fungere like bra. De fleste nye Macer leveres for øvrig med altfor lite RAM trolig for at prisen skal se penere ut i butikken.

29) Du får ekte delete-knapp
Mac har ingen Delete-knapp, tro det eller ei. I stedet må du gjøre noen ekstra håndgrep for å slette noe.

30) Du kan tukle så mye du vil
Apple lar det ikke slippe inn i maskinens Aller Helligste. På en PC kan du endre BIOS (systemet som styrer maskinen før operativsystemet starter), overklokke prosessoren og stort sett gjøre akkurat som du vil om du er en ekte datanerd.

31) Mer miljøvennlig
Greenpeace har stemplet Apple som miljøverstinger på grunn av at de bruker svært mye ikke-gjenvinnbart materiale i produktene sine. PC-verdenen har lang tradisjon for både strømsparing og miljøvennlige byggematerialer. Klassifikasjonssystemer som «Environmetally Safe» og «Energy Star » finnes ikke for Mac.

32) Best for nybegynnere
Mac-folket hevder at alle kan bruke en Mac med en gang. Det er rett og slett ikke sant. En PCmed Windows er like enkel eller like komplisert, alt etter hvor gløgg nybegynneren er. I Windows finnes det til og med en fjernstyringsfunskjon (finnes også for Mac, men da må du ut med de store pengene igjen) som gjør at du ikke trenger å reise til tante Gunda hver gang hun står fast.