iTunes avslørte plagiat

piano

En musikkritiker i det velrenommerte britiske tidsskriftet Gramophone fikk seg et lite sjokk da han for noen dager siden la inn en innspilling av den nå avdøde, britiske pianistinnen Joyce Hatto i CD-luka på PCen sin for å rippe den til iTunes.

Samme plate – ulik pianist

Gracenote, musikkdatabasen som Apple har avtale med, identifiserte CDen som noe helt annet. Komponisten Lizt var det riktig nok. Men iTunes og Gracenot insisterte på at det dreide seg om en helt annen pianist, nemlig Lászlo Simon.

Det samme skjedde da Gramophone-medarbeideren testet en annen Hatto-innspilling, denne gangen verker av Rachmaninov. Nå ble pianisten identifisert som Yefim Bronfman.

Annonse

Lydanalyse

På toppen av det hele låt innspillingene helt likt, uansett hvem som var oppført som solist. Den erfarne musikkmedarbeideren kunne ikke høre forskjell på dem.

For å være helt sikker sendte Gramophone-innspillingene til en ekspert på lydsammeniligning. Eksperten sammenlignet CD-platene – og bingo! De var 100 % identiske, uansett hva iTunes sa.

Hastighetsforandring

Eksperten kunne også konstatere at lyden på platene var manipulert. Hastigheten avvek 15,112 prosent fra originalinnspillingene.

Konklusjonen til musikktidsskriftet er at Hatto-innspillingene må være plagiat av andre, kjente innspillinger av de samme verkene. Noen har med andre ord gitt ut innspillinger av andre pianister som Hatto-innspillinger.

Kunne ikke spille?

Det hører med til historien at Joyce Hatto døde i fjor, etter lengre tids sykdom. Noe av myten rundt hennes person gikk nettopp på at den alvorlige sykdommen ga pianospillet hennes en ekstra dimensjon.

Nå kan det se ut som om hun mot slutten av livet ikke var i stand til å spille i det hele tatt, men at noen likevel ville tjene penger på henne ved å forfalske innspillinger. Mistanken går mot hennes ektemann, som styrte karrieren hennes som manager.

Annonse
Annonse