TILLATELSE: Den norske film- og platebransjen får lov til å overvåke deg på nettet.

Annonse


Får overvåke fildelere

Tilsynet er likevel ikke overbegeistret for tanken om at film- og platebransjen nå får offisielt lov til å jage folk som er spesielt aktive på fildelingsnettverkene.

Bittorrent kan gå fri

Torrentbrukerne kan imidlertid slippe unna i denne omgang.

Bittorrent er slett ikke vanntett mot snoking fra myndigheter og underholdningsbransje, ip-adressen til de som laster ned (og opp) filene er kjent, men det er vanskelig å bevise hvem som gjør hva med en torrentfil.

Med DirectConnect er det derimot en langt lettere oppgave å spore opp både brukere og de som legger ut opphavsrettsbeskyttet materiale.

Annonse


Fortsatt anonym

Om internettleverandørene må avsløre hvem som skjuler seg bak en en IP-adresse, må saken først anmeldes, dereter etterforsker politiet saken.

Det er kun politiet som har rett til å få utlevert den registrerte eierens navn og adresse.

Politiet vil neppe be om å få utlevert en IP-adresse til en tilfeldig nedlaster av en torrent-fil. Det er de som deler og legger ut opphavsrettsbeskyttede filer bransjen i første omgang er ute etter.

Midlertidig

Underholdningsbransjen søkte om tillatelse til å opprette et register over IP-adresser som er spesielt aktive på fildelingsnettverkene. Det har de nå fått. Registeret vil inneholde «nick», IP-adresse, tidspunkt for nedlastingen og opplysninger om materialet som blir lastet ned.

Det er likevel bare snakk om en midlertidig konsesjon som gjelder inntil en politisk avklaring foreligger, skriver Datatilsynet si sitt tilsvar.

Datatilsynet mener åndsverkloven må endres om underholdningsbransjen og programvareindustrien skal få lov til å overvåke og registrere fildelere på permanent basis.

Kilde:
Digi.no

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse