TAR STØVET MED STIL: Norskutviklede Robomop er enkel og billig, men gjør faktisk jobben.

Annonse


Hjemmerobot til 298 kroner

I hvitevarebutikkene finnes flere mer eller mindre avanserte robothjelpere som rengjør gulvet for deg. Men de fleste av dem koster tusenlapper, uten å være så veldig effektive eller smarte (vi har prøvd et par virkelige kalkuner…).

Fristelse til få kroner

Nordmannen Torbjørn Åsen fant ut at han ville lage en biligere løsning, slik at selv fattige latsabber kunne se fotballkampen mens kåken ble sjaina.

Vi kunne ikke motstå fristelsen da vi fikk øye på den under en runde på Clas Ohlson, og punget ut med 298 kroner i en blanding av reelt behov (livet er for kort til å slepe rundt i huset på en blytung kasse med slange) og ren nysgjerrighet.

Papp, plast og mikrofiber

Å pakke opp Robomop kan ikke sammenlignes med følelsen du får når budbilmannen kommer på døra med pakker fra Komplett eller MPX. Jernvare/hobby/verktøy/elektronikk-kjeden Clas Ohlson er og blir Clas Ohlson. Mer kjent for lav pris enn høy kvalitet (selv om det med respekt å melde finnes både dyre og bra produkter i butikkene deres) og kanskje ikke noe man forbinder med siste skrik innen anvendt teknologi.

Annonse


Robomop består bare av en papphatt, noen mikrofiberkluter og en ball. Det er det, liksom. Ser man nøyere på plastballen, finner man et lite display og en rød og en grønn knapp. Med den grønne knappen bestemmer du om roboten skal jobbe 30, 60 eller 90 minutter. Med den røde skrur du den av, om du vil avslutte før tiden. I mellom sitter et lite display som viser tiden og batterikapasiteten, og i tillegg en sensor.

Sein, men effektiv

Etter tre timers lading var Robomop klar til dyst. Vi festet en av fiberklutene til papphatten, la ballen nedi, stilte inn på 30 minutter og ventet.

Etter få sekunder begynte den å jobbe. Fram og tilbake rundt og rundt. Under stoler, sofaer og bord. Inn i kroker. Alt sammen mens stadig større mengder støv samlet seg på mikrofiberkluten. Det gikk ikke akkurat unna, men støvet forsvant.

Etter hvert ble vi rimelig lei av å studere den, og gikk inn i et annet rom for å gjøre noe annet. Men vi kunne fortsatt høre hvordan Robomop jobbet – jevnt og trutt med en rullende lyd.

Støv i pene hauger

Da den var ferdig, lå det store klaser med støv igjen på gulvet. Men de lå i hvert fall i hauger, slik at de enkelt kunne samles opp og kastes sammen med engangskluten. Og gulvet ble rent, det. Resultatet kan ikke sammenlignes med en runde med den ordinære støvsugeren. Snarere snakker vi om en konkurrent til den manuelle mikrofibermoppen fra dagligvarebutikken – som faktisk koster omtrent det samme som Robomop.

Med andre ord er dette en svært rimelig måte å skaffe seg et mer behagelig liv på. Og den gamle sannheten om at billig går fort i stykker gjelder ikke helt her. Robopet er ikke så intelligent at den skjønner når det er et stup forut. Derfor datt den fra 2. etasje ned i kjelleren da den skulle gjøre en jobb på en trappeavsats. Det overlevde den med glans – ikke en skramme etter seks meters fall! Og den virket like bra som før. En planke eller lignende som hinder foran trapper anbefales likevel.

Konklusjonen er at dette er en columbi egg-produkt det står respekt av. Torbjørn Åsen, vi bøyer oss bokstavelig talt i støvet!

Annonse