Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Steve Jobs forsvarer prissenkingen på iPhone. (Ill.: Illustrasjonsbilde)

iTunes-film en braksuksess

Disney og Apple har solgt 125.000 filmer på iTunes Store på under en uke.

Dermed kan Disney notere seg for et overskudd på rundt en million dollar, vel 6,5 millioner kroner, første uka på nett.
Det opplyste administrerende direktør Bob Iger i Disney på en investorkonferanse denne uka, skriver Financial Times.

Klar melding

Suksessen kan tyde på at salg av film på nettet vil bli en lønnsom affære i årene som kommer. I alle fall hvis filmbransjen våger å ta ta spranget online.

– Kundene har gitt klar beskjed om at dette er et tilbud de vil ha, sa Iger.
Han regner med at Disney vil tjene om lag 50 millioner dollar, nesten 330 millioner kroner, på salg av nedlastbar film det kommende året.

Mer film

Så langt har underholdningskjempen bare gjort 75 filmer fra sin enorme katalog tilgjengelig for nedlasting. Det er imidlertid ventet at utvalget vil øke raskt framover.

Disney var det eneste store Hollywood-studioet som tok sjansen på å være med på Apples filmsatsing på nett fra første dag. Filmene som selges på iTunes koster mellom 10 og 15 dollar, fra 65 til 100 kroner, en pris de andre studioene mente var for lav.

I tillegg var Hollywood-kjempene redde for å ødelegge forholdet til supervarehuskjeden Wal-Mart, den suverent største salgskanalen for DVD-er i USA.

<b>BLOCKBUSTER:  </B>Slapt utvalg på filmfronten, men iTunes Store kan by på overraskende gode salgstall etter en ukes drift.

– iTV vil forandre alt

Omfanget av filmsalget ble møtt med en viss forbauselse i bransjen. Delvis fordi det foreløpig kun er mulig å se filmene på en iPod eller på datamaskinen. I alle fall offisielt. ITV-boksen fra Apple, som er ventet lansert tidlig neste år vil imidlertid forandre på dette.

Disney-direktøren, som tirsdag slo fast iTV «vil forandre spillereglene fullstendig», opplyste at de ville lansere flere filmer på iTunes så snart rettighetsspørsmålene var avklart.

Bob og Steve

Bob Iger løftet også litt på sløret om forholdet til Apple-sjef Steve Jobs, som er den største enkeltaksjonæren i Disney med en eierandel på vel 6 prosent. En andel som naturlig nok har gitt Jobs en plass i Disney-styret.

– For meg er han en fantastisk samtalepartner og rådgiver, sa Iger, som også opplyste at han jevnlig rådfører seg med Jobs når nye mediestrategier skal meisles ut.

itv

Stikkord: internett, itavisen, lydogbilde, mp3