Hopp til navigasjon Hopp til innhold
ETTERTRAKTET: Samsung forventer å leve fett på en stadig høyere etterspørsel etter flash-minne.

Minnerevolusjon fra Samsung

30 ganger raskere minne i mobiltelefonen og minnekort på 64 GB. Science Fiction? Neida.

Samsung ligger ikke på latsiden. Nå avduker de flashminne på 64 GB, samtidig som de viser den første prototypen på neste generasjons minne, Pram. Og nei, i dette tilfellet er Pram ikke en gammel trebåt. I stedet står det for Phase-change Random Access Memory.

30 ganger raskere mobilminne

Allerede i 1968 ble det tatt patent på teknologien bak Pram, som utnytter de ledende egenskapene til et kalsogenid keramisk materiale. Dette materialet har den egenskapen at det kan eksistere i to former: Amorf eller krystallisert. Dermed vil de to bestanddelene i binær kode kunne lagres i materialet.

På norsk betyr dette at du om få år kan få 30 ganger raskere minne i mobiltelefonen. Levetiden på Pram-minne skal også være 10 ganger lengre enn dagens Flash. Ifølge Samsung kombinerer Pram Dram-modulenes hurtige overføring med muligheten til å lagre data uten å være tilkoblet en energikilde. Samsung planlegger å slippe Pram på markedet i 2008.

Farvel til harddisken?

Samtidig annonserer Samsung at de slipper bransjens første 40nm minnebrikke. Den nye brikken har 32 GB NAND flashminne. Disse skal gi bedre ytelse, samtidig som de er enklere å produsere. Teknologien gjør det mulig med minnekort på opptil 64 GB. Dermed blir lagringsmuligehtene for foto, MP3 og bærbar video nesten ubegrenset.

Teknologien aktualiserer i tillegg muligheten for en PC med flashminne. For å få dette til, må overføringshastigheten imidlertid forbedres noe. Men nå kan vi kanskje si et endelig farvel til harddiskbaserte MP3-spillere?

Kilde:
Digitimes
BetaNews

Stikkord: flash, Maskinvare, minne, Mobil, mp3, samsung