Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Fastlåst formatkrig

Kampen mellom de to inkompatible DVD-formatene Blu-ray og HD-DVD vil skade markedet for høyoppløst DVD, spår bransjefolk.

blu-ray-hd-dvd
De to konkurrerende høydefinisjons DVD-formatene kjøres begge ut på verdensmarkedet for alvor i løpet av de neste 12 månedene.

Men ifølge det London-baserte analysefirmaet Screen Digest, som spesialiserer seg på film- og TV-bransjen, vil ingen av formatene få overtaket.

I stedet vil rivaliseringen mellom Blu-ray og HD DVD gjøre markedet for høyoppløst DVD dårligere.

Sony står i spissen for Blu-ray, men Toshiba har frontet HD DVD.

NEC, Microsoft, og Intel er på Toshibas side i formatkrigen, mens Apple, Hitachi, LG, Mitsubishi, Panasonic, Pioneer, Philips og Samsung tilhører Blu-ray-leiren.

Kombiløsning?

– Det som trolig kommer til å skje er at Blu-ray og HD DVD lever side om side inntil de gir etter for en toformatsløsning, sier sjefsanalytiker Ben Keen i Screen Digest til BBC.

Formatkrigen, og all omtalen den får i mediene, legger uansett en kraftig demper på kundenes kjøpelyst – uavhengig av format.

Blu-ray og HD DVD lanseres i en periode der DVD-salget flater ut, men flere spør seg om folk vil ha et nytt format allerede nå – bare åtte år etter at DVD-formatet ble lansert i Europa.

Hollywood splittet

Alle de store studioene i Hollywood vil gi ut filmene på Blu-ray, med unntak av Universal, som har varslet at de vil satse eksklusivt på HD DVD.

Paramount og Warner vil slippe film på begge formatene, mens Disney og 20th Century Fox stiller seg på Sonys side.

Screen Digest har imidlertid liten tro på at folk vil bytte ut DVD-samligene sine med HD-versjoner av de samme filmene.

Uansett vil både HD DVD-spillere og Blu-ray-spillere spille av ordinære DVD-er, så ikke selg DVD-platene dine riktig ennå.

Formatene forklart

Den største forkjellen på Blu-ray og HD DVD er lagringskapasiteten. Blu-ray har plass til 50 GB, mens HD DVD kan lagre inntil 30 GB.

Begge alternativene støtter de samme video- og lydformatene.

Oppløsningen på de nye platene er enten 1280 x 720 (720p) eller 1920 x 1080 (1080 i/p)

Dagens DVD-plater har en oppløsning på 720 x 576 punkter.

720p gir altså mer enn dobbelt så mye informasjon i bildet som en vanlig DVD, mens 1080 i/p gir fem ganger så mange bildepunkter.

Stikkord: lydogbilde, Maskinvare