itunes_overstryk

Annonse


Her er iTunes-svaret

itunes_overstrykApples svar til Forbrukerombudet om iTunes er kort og godt: – Det vi gjør er lovlig. Forbrukerombudet mener det motsatte. Deler av svaret fra Apple (pdf) ligger nå ute på Forbrukerombudets nettside. Det samme gjør tilsvaret fra Forbrukerombudet.

Forretningshemmeligheter

Apple vil fortsatt hemmeligholde deler av brevet, som de mener inneholder strategisk, teknisk og forretningsmessig sensitiv informasjon. Et av de lange avsnittene som er overskrevet synes ikke å ha noe med selve problemstillingen å gjøre. For en utenforstående kan det se ut som det bare dreier seg om en ren beskrivelse av iTunes fortreffelighet som tjeneste.

Også flere kortere avsnitt og enkeltsetninger er strøket over. En av dem står i en sammenheng der Apple via sin advokat Espen Tøndel forklarer hvorfor de lar norske forbrukere svare for britisk rett og ikke norsk.

– Til forbrukernes fordel

Ikke overraskende er essensen i Tøndels brev at Apple at de ikke bryter den norske markedsloven. Samt at reglene om eksklusivitet for kjøpt musikk til bruk i iTunes og iPod er til forbrukernes fordel.

Annonse


Ett av hovedpoengene er at det slett ikke er sikkert at Apple har den dominerende stillingen i markedet som de fleste later til å tro. I brevet står det blant annet:

På bakgrunn av dette (et punkt over der det henvises til at politikerne ikke har villet innføre pålegg om ikke-ekslusivitet for DRM, og at det i så fall er konkurransemyndighetene som vil måtte avgjøre om slik eksklusivitet er konkurransevridende), vil en, før en konkluderer med at bruk av DRM ville krenke konkurranselovgivningen, måtte fastslå at iTunes eller Apple har en dominerende stilling i DRM-markedet og at en slik dominerende stilling misbrukes ved å nekte å lisensiere Apples DRM til tredjepart.

Håp om konstruktiv dialog

Forbrukerombudet mener på sin side at Apple/iTunes redegjørelse ikke er god nok, og står på sitt opprinnelig synspunkt. De hevder at når man først har kjøpt musikk, så bør den kunne spilles av på andre enheter og annen programvare enn den typen musikkbutikken tilfeldigvis har utviklet og eier.

Forbrukerombudet mener likevel at brevet gir håp om enighet på sikt, selv om synene på lovligheten av iTunes eksklusivitet står steilt mot hverandre .

– iTunes viser i sitt svar både vilje til endring og dialog, men det er godt stykke igjen før enighet er opp nådd på alle punkter. Viktige spørsmål som bl.a ansvarsfraskrivelser og produktsatsingen til iPod gjenstår, sier seksjonssjef Bente Øverli.