Hopp til navigasjon Hopp til innhold

DRM-fri musikk fra Yahoo

Yahoo gjør i disse dager Jessica Simpson’s siste låt tilgjengelig for nedlasting – uten kopisperre.

Jessica Simpson
Jessica Simpsons siste låt, A Public Affair, er nå tilgjengelig for nedlastingt via Yahoo. I seg selv er ikke det noe spesielt. Det spesielle er at låta ikke har noen form for DRM, eller kopibeskyttelse.

Omstridt kopibeskyttelse

DRM (Digital Rights Management) er svært upopulært blant forbrukere og Forbrukermyndigheter. DRM kan ha mange forskjellige former og funksjoner. Mens Apples kopibeskyttelse innbærer at iTunes-musikk ikke kan spilles av på andre MP3-spiller enn iPod, skapte Sony furore da de la inn en virus-lignende kopibeskyttelse på sine CD-er.

MP3-fila du nå kan laste ned fra Yahoo er kompatibel med alle musikkspillere i markedet. På Yahoos offisielle blogg skriver produktsjef Ian Rogers:
– Som dere vet har vi forsøkt å overtale plateselskapene til å selge MP3-filer i en stund nå. Vår innstilling er at DRM ikke utgjør en verdi for verken plateselskap(som selger DRM-fri musikk hver dag i form av CD-er), artist eller kunde. De eneste som får noe ut av DRM, er teknologiselskapene som er interessert i å låse forbrukere til én bestemt plattform.

Historisk øyeblikk

Musikk uten DRM er allerede tilgjengelig på nettet, men da stort sett fra uavhengige plateselskap og mer eller mindre ukjente artister.

Dette er imidlertid første gang et stort selskap som Sony BMG gjør materiale fra en artist som Jessica Simpson tilgjengelig for nedlasting uten noen form for kopibeskyttelse. Som et ekstra PR-stunt kan kjøpere som betaler 13 kr for sangen, få sitt eget navn flettet inn i teksten.

Kilde:
BBC

Stikkord: internett, mp3