Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Skypes telefonprotokoller avslørt

Nå er det mulig å ringe Skype-brukere uten Skype. Et kinesisk selskap har knekket IP-telefonikodene og utviklet sin egen variant.

Skypekopi
Charlie Paglee er sjefef i VoIP-selskapet Vozin Communications. Bloggen hans, Voipwiki Blog, har opplevd en flom av treff som kilden til nyheten. Skype er verdens mest brukte gratisprogram for P2P-telefoni med rundt 100 millioner brukere.

Paglee ble oppringt på Skype av en kinesisk venn som benyttet et annet program selskapet hadde laget selv, til å ringe USA med. Samtalen varte i ni minutter, med noe ekko, før forbindelsen ble brukt. Paglee ringte så tilbake, via Skype, og snakket i ytterligere tre minutter – med fremragende klar linje.

Demoversjon i august?

Det kinesiske selskapet har gjenskapt Skype etter å ha gjennomskuet programmets IP-protokoller. Teknikken kalles «reversert entreprenørskap» (reversed engineering). Den foreløpige versjonen er kun produsert for enkeltsamtaler, men tekstprat (chat) og de andre tjenestene er under utarbeidelse. Før September ventes en mer stabil demoversjon for publikum.

Nyheten skaper en del hodebry også for Ebays del, som kjøpte Skype i oktober for 16 milliarder kroner, med store reklameprospekter i baktankene. Med en reklamefri konkurrent på banen, blir det verre å overbevise annonsørene.

Kjøpes opp?

Lovverket har heller ikke mye kraft i jussen, da Skype ikke anses som juridisk beskyttet i kinesiske datanettverk. Protokollen er heller ikke patentbeskyttet. Det er i stedet ventet at regjeringen og dataindustrien i Kina vil støtte opp om produksjonen av det nasjonale ringetilbudet på nett, for å holde telefoninntektene innenlands.

Et oppkjøp av det kinesiske selskapet kan bli aktuelt, tror Paglee. Et annet alternativ er et samarbeid med andre programmer eller leverandører av kommunikasjonstjenester. Ebay og/eller Skype antas ikke å ta særlig affære før utfordreren lanserer en reel rival.

Kilder:
Voipwiki Blog
Arstechnica

Stikkord: internett, lydogbilde