Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Mest bærbar musikk er lovlig

En fersk studie viser at en klar majoritet av nedlastede lydfiler til bærbare musikkspillere er hentet på legitimt vis.

En betydelige andel melodier kommer fortsatt inn bakveien. Men autoriserte kilder har opplevd vekst den siste tiden. Musikksalget er tredoblet seg siden 2005.

En av fem har en spiller

Undersøkelsen ble utført av gallupfirmaet Ipsos Insight der 1112 amerikanere ble spurt om sine digitale musikkvaner. Å ha en mobil musikkunderholder er for øvrig stadig mer populært. Hver femte utspurte har nå en bærbar spiller. Og hver tjuende har minst to.

70 prosent lovlig

En gjennomsnittelig bærbar spiller har 700 låter, hvorav 175 ikke følger regelboka. 44 prosent av musikken på MP3-spillere og iPoder hentes fra egne CD-samlinger. Godkjent nedlasting utgjorde en fjerdedel av alle sangene. En av fem stammer fra illegitim fildeling. Seks prosent er rippet fra venners CD-skiver.

Ønsker mer multimedia

For framtida er halvparten av de spurte gira på FM radio integrert i spillerne. Færre enn en tredel var interessert i video. To av fem kjente interesse for musikk støttet via satellitt. Undersøkelsen konkluderer med at publikum er mer opptatt av og interessert i flere multimedialøsninger i apparater som får plass i lomma.

Kilde: Arstechnica.com

Stikkord: fildeling, mp3