Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Forsikring mot fildelingsbøter

I Sverige betaler det nystartede selskapet Tankafritt.nu boten din dersom du blir tatt for fildeling. Forutsatt at du er medlem, selvfølgelig.

ILL: Per Ervland
Magnus Bråth heter mannen bak det nye forsikringsselskapet Tankafritt.nu. Betaler du 140 kr til hans postgirokonto, betaler han boten din dersom du blir tatt for fildeling.

– Går rundt med 1000 medlemmer

I Sverige er det gjenomsnittlige bøtenivået for fildeling på ca. 18 000 kr, men langt fra alle fildelere blir tatt. Bråth mener derfor han skal få det til å gå rundt dersom han passerer 1000 medlemmer.

Platebransjens organisasjon Antipiratbyrån stiller seg overraskende nok positiv til idéen. Årsaken er at de har hatt store problemer med å få inn penger fra dømte fildelere.

Støttes av Antipiratbyrån

– Jeg ser likevel ikke hvordan han skal kunne beskytte dem mot erstatnigskravene som følger i kjølvannet av bøtene, sier Henrik Pontén i Antipiratbyrån til Aftonbladet.

Dette er heller ikke Tankafritt.nus konsept. Forsikringen dekker kun bøter, ikke eventuelle erstatningskrav.

Fire tatt hittil

Magnus Bråth har konsultert jurister, som har forsikret ham om at forsikringsselskapet er lovlig. Selv driver han ikke med fildeling. Av de fire fildelerne som hittil er dømt i Sverige, har ingen fått erstatningskrav rettet mot seg.

Kilde:
Aftonbladet

Stikkord: fildeling