iPod nano

Annonse


Elendige forhold på iPod-fabrikken

iPod nanoDen britiske avisen The Mail on Sunday har besøkt de to kinesiske fabrikkene som produserer iPod-spillere. Det var intet vakkert syn.

Avhengig av lave lønninger

Avisen kan fortelle om arbeidsdager på opptil 15 timer og månedslønner helt ned i 50 dollar (300 kr) på Foxconn-fabrikken utenfor Hongkong. De ansatte voktes dagen lang av vakter for å passe på at de ikke stjeler industrihemmeligheter.

I Kina finnes det ikke fagforeninger. Hele den kinesiske økonomien er også avhengig av å holde lønnsutgiftene nede, slik at vi i Vesten fortsatt har råd til å kjøpe varene som blir produsert der.

Sender lønna hjem

Fabrikarbeiderne jobber mellom 12 og 15 timer om dagen, og bor på eller i nærheten av fabrikken. Halvparten av lønna betaler de tilbake til arbeidsgiver som betaling for kost og losji, mens resten som oftest sendes hjem til familier på landsbygda som sliter med å få endene til å møtes.

Annonse


Mange teknologi- og tekstilbedrifter har etablert egne programmer for å bedre forholdene ved fabrikkene de kjøper varer fra. Håpet er at Apple kan ta seg råd til det samme. Her i Norge har vi alltids råd til å betale 20 kroner ekstra for iPod-en.

Kilde:
Ars Technica

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse