Mannen bak Wikipedia

Jimmy wales tron øgrim

Jimmy wales wikipediaMange dømte Wikipedia nord og ned da Jimmy Wales startet det brukerdrevne nettleksikonet i 2001. I dag er nettstedet verdens største nettleksikon.

Samlet norske Wikipedia-entusiaster

Mandag besøkte Wales Bergen for å holde foredrag for interesserte og bidragsytere til Wikipedia på vei til Innotown i Ålesund. ITavisen traff James og flere sentrale personer i norske Wikipedia på Bryggen museum i Bergen.

Norske Wikipedia-entusiaster benyttet anledningen til å samles for første gang. Blant de som var til stede var Tron Øgrim, John Erling Blad, Jon Harald Søby og Kjetil Ree.

Annonse


Se video av foredraget til Jimmy Wales her

– Feil er ikke noe problem

– Jeg reiser rundt i hele Norge for å fortelle skolestyrere at elevene burde oppfordres til å bruke Wikipedia, sier Øgrim.

Det har mange ganger blitt slått stort opp at Wikipedia til tider inneholder grove feil. Verken Øgrim eller Wales mener dette er noe problem i seg selv. Øgrim trekker det sågar frem som en fordel:

– Må lære kildekritikk

– Wikipedia ber alle om å ettersjekke sine egne opplysninger og ikke ta noe for god fisk. Spør du meg, så er det et demokratisk problem at man i dag er så lite bevisst på kildekritikk i den norske skolen.

Wales har en noe mer lakonisk tilnærming:
– Har Wikipedia feil? Nei, sier du det.

Jimmy wales tron øgrim

Wikipedia har plass til alt

Wales’ poeng er at med en filosofi som Wikipedias er man nødt til å få feil i artikler av og til. Likevel mener han det er viktigere å bevare den åpne modellen enn å være hundre prosent korrekt til enhver tid. Wikipedias forgjenger Nupedia var basert på den tradisjonelle leksikonmodellen, der fagfolk skriver en artikkel, som så blir sjekket av andre fagfolk, før den til slutt kan publiseres etter et halvt års tid. Nupedia har for lenge siden opphørt å eksistere, mens Wikipedia lever i beste velgående.

Øgrim sammenligner Wikipedia med et bibliotek med veldig lange hyller:
– Vi er ikke begrenset av noe fysisk medium, som papir eller CD-rom. Dermed har vi plass til selv de særeste artiklene.

Brenner for gratis skolebøker

Øgrim har selv skrevet 30-40 artikler om kunstige språk (som Esperanto, red. anm.), og en serie artikler om Nepal. En annen stor bidragsyter, 17 år gamle Jon Harald Søby fra Skiptvedt, har blant annet en forkjærlighet for Stillehavsstaten Nauru.

Wikipedia eies av Wikimedia, en stiftelse som har flere andre underbruk. Et av Wales’ hjertebarn er Wikibooks, et prosjekt han håper kan gi gratis skolebøker til alle verdens studenter. Målet er gratis pensumbøker fra grunnskolen helt opp til høyere utdanning.

jimmy wales2

– Bekymret for todelt internett

I øyeblikket virker Wikipedia ustoppelige. Likevel finnes det mørke skyer på horisonten. I USA vil bredbåndsleverandørene ha en todeling av nettet som favoriserer tunge, kommersielle aktører, og i Kina er nettleksikonet blitt forbudt.

– Jeg er ikke veldig bekymret for et todelt internett, men når folk som Larry Lessig, som jeg anser som veldig smart, er bekymret, så føler jeg at jeg bør ta det på alvor, sier Wales til ITavisen.

– Google har gjort noe utrolig dumt

Wales anser at Wikipedia-forbudet i Kina er basert på en stor misforståelse:
– Våre folk i Kina jobber hardt for å få myndighetene til å forandre mening. Det er ukrarakteristisk at de sensurerer sider som Wikipedia, så vi må bare håpe at de innser at de har tatt feil.

Wikipedia er ikke det eneste selskapet som har fått trøbbel på grunn av kinesiske sensur-regler. Både Yahoo, Google og Microsoft har fått mye kritikk for sitt samarbeid med kinesiske myndigheter. Spesielt Google har fått flengende kritikk for sin iver etter å tekkes sensurmyndighetene:
– Google har gjort noe utrolig dumt i Kina, og det spørs om de klarer å rette opp skadene omdømmet deres har fått. Problemet til Google er at de går ut med mottoet «Don’t Be Evil». Microsoft har mer eller mindre mottoet «Be Evil». Derfor er det ingen som reagerer, selv om det de gjør i Kina er mye verre enn det Google gjør.

Hele intervjuet med Jimmy Wales hører du i ITavisens Podcast på fredag.

Takk til Kjartan og BSTV for hjelp med lyd til videoen

Annonse
Annonse