cebit06

Annonse


Vi tester bio-pass

cebit06Hannover/ITavisen:Teknologileverandørene sto i kø for å levere løsninger til biometriske pass på CeBit-messen i Hannover. USAs krav om biometri i passene gjør dette til en potensiell melkemaskin til den som kan få en fot innenfor i de rette landene.

Biometriske pass blir storindustri

Noen av leverandørene var til og med elskveridge nok til å opprette egne passkontor, slik at vi med egne øyne kunne se hvordan et biometrisk pass, der fingeravtrykk og ansiktsform er lagret, blir til.

Fotograf Per Ervland stilte seg sporty til disposisjon til skanning og avfotografering. Løsningen vi testet er et samarbeidsprosjekt mellom Motorola og det ungarske selskapet Multipolaris. Den baserer seg på RFID-brikke og maskinlesbare pass, ikke ulikt det systemet vi har i Norge.

cebit06

Annonse


Kun sikkerhetskopi på norsk RFID

I dagens maskinlesbare norske pass inneholder RFID-brikken kun en kopi av informasjonen som finnes i passet. Dette vil gjøre det vanskeligere for falsknere å tukle med den visuelle informasjonen i passet. RFID-brikken i det norske passet blir ”forseglet” ved utstedelse, slik at det ikke kan legges til informasjon uten å utstede et nytt pass.

På CeBit ble først fotograf Ervland skannet og avfotografert etter alle kunstens regler av de hyggelige, men akk så lite engelsktalende Polaris-representantene. Deretter ble alle hans personalia matet inn i en PC som gikk på et lukket system med selve pass-skriveren.

cebit06

Latterlige norske leveringsrutiner

Denne pass-skriveren er basert på laserteknologi og er antagelig relativt lik den man bruker i Norge. De kan enten plasseres ut på det enkelte passkontor for øyeblikkelig utstedelse av pass, eller her som i Norge, sentralisert. Sentraliseringen gjøres som oftest for å spare penger.

Fotograf Per er nå i besittelse av et ekte ungarsk lekepass, der RFID-brikken i omslaget inneholder hans ansiktsform og fingeravtrykk. De ungarske gutta holdt imidlertid på å le seg skakke da de hørte at norske myndigheter – etter å ha brukt alle verdens sikkerhetsprosedyrer for å forsikre seg om at passprosessen ikke kan hackes – så sender ut passene som vanlig A-post i lett gjenkjennelige konvolutter.

cebit06

cebit06

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse