Blu-ray

Annonse


Gjør spillerne ubrukelige

Blu-rayEtt av IT-bransjens lokomotiver, HP, har i det siste uttrykt skepsis til Blu-ray fordi de mener kopisikringen er for hard. Flere andre PC-produsenter har gitt uttrykk for det samme. Blant annet Microsoft, som har valgt å støtte det rivaliserende formatet HD-DVD.

Brukerfiendtlig

Microsofts konkurrent Apple støtter Blu-ray nettopp fordi kopisikringen er så streng. Det samme gjør brorparten av filmbransjen, med så godt som alle de store filmstudioene i Hollywood i spissen.

Hva er det Bill Gates og HP-sjefen Mark Hurd er så sinte på? Svaret er at Blu-rays form for beskyttelse av innhold kanskje er det mest brukerfiendtlige tekniske systemet verden har sett til nå. I sin iver etter å hindre at folk lager kopier av filmer i HD-format har filmbransjen etter manges mening gjort det tilnærmet umulig å spille av filmene lovlig.

Redsel for DVD-Jon

På IFA-messen i Berlin i høst ga filmbransjen uttrykk for en «nå eller aldri»-holdning. De vil bruke alle krefter for å avverge at en mann som DVD-Jon slipper katta ut av sekken og gjør kopisikringen til en vits, slik som med dagens CD og DVD.

Annonse


Om de klarer det, skal være usagt. Men her kan du i hvert fall lese hvordan kopisikringen er ment å virke.

Felles system

Både Blu-ray og HD-DVD-leire skal bruke varianter av systemet AACS (Advanced Access Content System), som ble utviklet i fellesskap av Intel, IBM, Panasonic, Microsoft, Sony, Toshiba, Disney og Warner.

I korte trekk virker systemet slik at det endrer seg om noen forsøker å kikke det i kortene. Det finnes to varianter: Ett for stuespillere og ett for programvarespillere på PC og Mac. Både maskinvare- og programvarespillerne inneholder halvparten av en nøkkel som trenger den andre halvparten for å fungere. Denne halvparten ligger på lovlig produserte disker, men skal ikke kunne overflyttes til kopier.

Slutter å virke

Om du prøver å spille en plate uten den korrekte nøkkeldelen, vil spilleren rett og slett slutte å virke. Skal du få den på beina igjen, må du ut på nettet for å søke om ny autorisasjon for spilleren.

Systemet virker ulikt for programvarespillere og maskinvarespillere. Hver kopi av nøkkelen i en spillerversjon for PC eller Mac er i utgangspunktet identiske. Derfor endres de med jevne mellomrom. Slik systemet er nå, må du med en PC-basert spiller (stuespillerne trenger bare nettforbindelse når de er hacket) laste ned en ny nøkkel innen seks måneder etter at du har installert programmet.

Unike nøkler

Deretter kreves det nye nøkler hver 3. måned. Om du unnlater å laste ned disse, vil du ikke kunne spille av filmene du har kjøpt.

I stuespillerne er de ene halvparten av nøkkelen lagret i internminnet. Hver del er unik. Ingen spiller er lik en annen, selv om det dreier seg om samme merke, serie og modell. Disse nøklene skal ikke kunne overføres til noe PC-medium. Den eneste måten å se dem på, er i følge utviklerne via et elektronmikroskop. Ingen maskinvare-nøkkel vil fungere i en programvarebasert spiller. Om likevel skulle kunne gjenskape nøkkelen utenfor stuespillerens internminne, vil den altså ikke kunne brukes på en PC.

Undersøker først

Om noen prøver å klone innmaten i en stuespiller for å produsere hackede kopier, slutter den originale spilleren (og dermed kopiene) å virke i det man prøver å aktivere de kopierte nøklene. Siden nøkkelen aktiveres ved å gå ut på Internett, vil det straks bli fanget opp at to identiske nøkler blir forsøkt aktivert. Det tillates ikke, og den originale nøkkelen blir deaktivert.

Teoretisk kan det tenkes at noen utvikler en måte å aktivere nøklene på i et «lukket rom», uten å kontakte produsentens nettsted. I så fall vil spilleren uansett ikke kunne spille nye disker etter at den kompromitterte nøkkelen er avdekket. Og på sikt heler ikke gamle disker, siden hver ny disk undersøker om nøkkelen er gyldig og modifiserer den mens filmen snurrer. Om programvaren på en film oppdager en nøkkel som er rapportert på avveie, vil den gjøre spilleren ubrukelig.

Skrekkscenario for Hollywood

Skrekkscenarioet for Hollywood vil dermed være at noen klarer å få ta i nøklene til et så stort antall spillere at nettrutinene ikke klarer å følge opp. Resultatet kan lett bli at hele serier av lovlig kjøpte spillere blir ødelagt, noe som utvilsomt vil gjøre kundene rasende.

Det er her striden står mellom grovt sett Microsoft og HP på den ene side og Apple og filmbransjen på den andre.

Delen Bill ikke vil ha

I AACS inngår en del som kalles SPDC (Self-Protecting Digital Content). Denne programvaren snuser opp forsøk på å kompromittere systemet. Om innbruddsforsøk oppdages, stopper spilleren. Brukeren får en feilmelding med beskjed om å laste ned oppdateringer.

Det er denne delen – i Blu-ray-sammenheng kjent som BD+, som PC-bransjen ikke liker. BD+ og SPDC er ikke lagt inn i HD-DVD. Rett og slett fordi HP og de fleste andre PC/Windows-produsentene synes det ovenstående er nok ris til pirater, kopister og hackere.

– For komplisert!

De frykter at systemet skal bli så komplisert at det både vil bli vanskelig å forholde seg til både for produsenter og forbrukere.

Andre vil kanskje si at alt det andre – også det som er med på lasset i HD-DVD – er komplisert nok…

I tillegg kommer overføringsformatet HDCP, som er lagt inn i DVi og HDMI-portene, slik at skjermen din nekter å ta i mot uatorisert materiale digitalt. Denne kopisperren ble tidlig cracket av kryptografen Niels Ferguson, og det tyske firmaet Spatz tilbyr allerede utstyr som setter den ut av spill.Kilder:
Hi-fi News (papir)
aacsla.com
digital-cp.com
Cryptome.org

Wikipedia:
AACS
HDCP
HDMI

Annonse