Idar Vollvik

Annonse


– Chess-salget må stoppes

Idar VollvikForskerne Kenneth Fjell og Øystein Foros ved Norges Handelshøyskole (NHH) mener fusjonen mellom Chess og NetCom-eier TeliaSonera ikke vil være noen fordel for kundene. De to spesialistene på konkurranserett går nå hardt ut mot fusjonsplanene.

– Konkurransen vil svekkes i et marked som allerede er preget av liten konkurranse. Dette er uheldig for forbrukerne fordi prisene vil øke, sier Foros, og Fjell istemmer:

– Vi er langt på vei tilbake i et duopol og risikerer en fredelig sameksistens mellom to store aktører med eget nett, sier han.

Må sette opp prisen

Konkurransetilsynet jobber for øyeblikket med å gå gjennom avtalen som vil gi to mobilgiganter i Norge, med Telenor på den ene siden og med NetCom/Chess på den andre siden. Konklusjonen fra tilsynet er rett rundt hjørner.

Annonse


Men forskerne har allerede sett på eventuelle besparelser i forhold til de skisserte planene fra Chess og TeliaSonera, og ser ingen mulige inntjeningsmuligheter på disse områdene. Dette betyr at prisene må settes opp om det skal tjenes penger

– Det er på inntektssiden det er penger å tjene. Og da gjennom økte priser for forbrukerne, sier Fjell.

Trenger ny kjøper

Forskerne mener derfor det vil være merkelig om fusjonen godkjennes. De hevder også at det vil sette markedet fem år tilbake og at det hindrer en sunn utvikling.

– Det ville vært mye bedre at Chess ble kjøpt opp av et selskapet med ambisjoner og kompetanse til å bygge ut et tredje nett i Norge, et såkalt UMTS-nett, sier Foros.

Kilde:
Aftenposten

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse