Kommentar Tore Neset

Annonse


Starten på en revolusjon

Kommentar Tore NesetVerden er mer enn Apple, og aktører som Archos og Creative har hatt video-dingser på markedet lenge. Nedlastbare TV-serier fra nettet er heller ingen nyhet, spesielt ikke for folk med et lettbeint forhold til lover og regler.

Full pakke

Men det er en ting som skiller Apples videoløsning fra alle de andre: De kommer med hele pakka på eng gang: Videobutikk, skreddersydd PC (nye iMac) programvare (iTunes) og bærbar enhet iPod).

Slik skaffer de seg kontroll over hele næringskjeden i en smell. Akkurat det storebror Microsoft alltid har drømt om, men hittil ikke har klart.

Den dagen filmbransjen ser at Steve Jobs er i stand til å gjøre nedlasting av film til milliardbutikk, er det Jobs som i egenskap av verdens mektigste nettdistributør plutselig dikterer vilkårene. Akkurat som han gjorde da han nylig tillot seg å refse platebransjen for grådighet.

Annonse


Microsofts problem

Microsoft har nemlig et problem: De må holde seg inne med alle. Bortsett fra tastaturer, mus og spillkonsoller produserer de ikke utstyr selv. Og slett ikke PC-er eller bærbare spillere.

Dermed er de prisgitt Intel og Taiwan, for å si det enkelt. Og der er fokus mer på effektiv produksjon enn markedsføring, innovasjon og kundeopplevelse.

Trollmannen Jobs

Apple er i motsetning til Microsoft flinke til å tryllle. De klarer å innbille folk at teknologi som har vært i butikkene en god stund, er helt ny. De pakker den inn i brukervennlighet og design som ingen annen. Og de klarer til og med å selge den dyrere enn konkurrentene.

iTunes 6
iTunes 6 har en viktig ny funksjon: Video.

I tillegg har de klart å bli et kultfenomen. Sony og Creatives produkter er sikkert like gode, og er til og med billigere. Men de er ikke like gjeve å ha.

Lite sexy

Verken Creative, Microsoft eller Sony kan i dag på en enkel, liketil og sømløs måte tilby aktuelle TV-serier, musikkvideoer og filmer du faktisk kan laste ned lovlig, mot betaling. Microsofts og Sonys forsøk er halvhjertede, alvorlig hindret av alt fra krangel om rettigheter til teknisk trøbbel.

Microsofts Windows XP Media Center som i morgen lanseres i Norge er lovende, og har hatt en viss suksess i USA. Men vi kan ikke hjelpe for at XP-grensesnittet virker noe utdatert. Du kan si mye pent om Media Center, men sexy er det ikke.

Holdt i pistolen

Det er ikke gitt at Apple vil dominere nedlastingen av lovlig film framover, slik de nå gjør med musikk gjennom iTunes. Forhåpentligvis vil de få sterk konkurranse både fra Creative og Microsoft.

Men da startskuddet for TV-revolusjonen på nett smalt i går, var det Apples Steve Jobs som holdt i pistolen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse