iran nettsensur

Annonse


Frykter oppsplitting av nettet

iran nettsensurMens det tidligere var universitetene i de ulike land som styrte Internett, har nå det private, amerikanske firmaet ICANN overtatt.

Vil skjerme befolkningen

Det er ikke alle fornøyd med. Noen mener at selskapet er et redskap for amerikansk utenrikspolitikk, og FN har sagt at de ønsker mer overnasjonal styring.

Samtidig prøver nå land som Kina, Iran, Russland, Pakistan, Brasil og Saudi-Arabia å skape sine egne, nasjonale nett. Dette mens de i varierende grad prøver å skjerme befolkningen fra utenlandsk informasjon.

Bekymret

Det er grunn til å være bekymret for en oppsplitting av Internett til flere separate nett, mener Gisle Hannemyr ved institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.

Annonse


EUs IT-kommisjonær Viviane Reding går enda lenger. Hun mener Internett kan komme til å bryte sammen på grunn av oppsplittingen, og at verdens politikere snarest bør få et forum der de kan utveksle synspunkter på hvordan Internett skal være.

Neste måned skal verdens Internettekspertise møtes i Tunis for å diskutere hvordan nettet skal styres i framtida. Det er FN som står som arrangør.

Kilde:
Dagbladet.no

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse