Annonse


TEST: FIFA 06

For hvert eneste år slippes det nye versjoner av alle giganttitlene til EA Sports. Mye for å lure til seg flere penger fra lettlurte spillfantaster. Det viktigste for fotballsupporterne er ofte at alle lag er oppdaterte med de siste overgangene slik at laget deres er komplett.

Som regel er det minimale forskjeller i selve spillet. I FIFA 06 (som også har endret tittel) er det imidlertid flere forskjeller enn vanlig. Mye på grunn av at det er et nytt spillstudio som har utviklet 06-utgaven.

Mindre animasjoner

De siste års Off The Ball-funksjon er fjernet. Det samme er alle de detaljerte spilleranimasjonene. Dette betyr ikke at det er dårlig animasjon. Derimot betyr det at spillet i de fleste tilfeller flyter en del bedre og at man har en bedre hastighet i spillet.

Kontrollsystemet har også blitt endret, selv om man fremdeles kan velge det klassiske systemet man kjenner til fra før. Likevel må vi si at vi liker de nye kontrollmetodene langt bedre. I hvert fall etter litt trening.

Annonse


Vanskelig i begynnelsen

For til å begynne med må vi si at læringskurven virker litt høy. Vi spilte omtrent 15 kamper på rad uten mål, til noen av lagene. Da var vi på nære nippet til å slenge spillet veggimellom, samt å ta frem de lave terningkastene.

Etter hvert løser man imidlertid de utfordringene som spillet byr på og scorer mål i bøtter og spann. Dette er også noe av problemet, får utover i spillet blir det veldig enkelt og man vet stort sett når man kan og ikke kan score.

På de enkleste vanskelighetsgradene er det også utrolig enkelt å forsvare seg. Vi har spilt mange kamper der motstanderen ikke engang har fått sendt et skudd mot mål. Det virker litt dårlig vektet.

Låser opp spillere

Heldigvis er det en del utfordringer i spillet i forhold til de forskjellige spillmodusene. Man løser en rekke utfordringer som låser opp morsomt ekstrainnhold og kjente klassiske spillere. Hva sier du for eksempel til å få den brasilianske legenden Zico på laget?

Det er også en manager-del der man kan styre et lag i femten sesonger. Dette blir riktignok litt kjedelig i lengden. Kanskje fordi EA Sports ikke har lagt så mye i det. De skal jo tross alt komme med et eget manager-spill senere i høst.

Her ser du skjermbilder fra FIFA 06 på Xbox

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

To retninger

Merkelig nok utvikler FIFA-serien seg i to diametralt forskjellige retninger. På den ene siden er det nemlig på vei mot en ultrarealistisk versjon, der man nesten like godt kan løpe ut på banen selv.

I tillegg nærmer det seg også alle de kjente kampsportspillene, med alle de irriterende knappekombinasjonene det medfører. Det betyr at for å få full effekt av alle finter og triks må du sette deg inn i en hel del.

Heldigvis går det an å komme gjennom de fleste av kampene på den letteste vanskelighetsgraden med et minimum av slike kombinasjoner. Har du imidlertid planer om å hevde deg på et proft nivå krever det mye trening. Men slik er det jo med fotball.

Trenger mer tid

Det blir nesten kjedelig å snakke om grafikk og lyd i EA Sports-spillet. For selvsagt er det forbedringer også her som gjør stemningen bedre enn noensinne.

Merkelig nok virker ansiktene både bra og dårlige på en gang. Grafikken ser nemlig ut til å ha gått gjennom en forvandling som gjør de fleste ansiktene ser utrolig møkkete ut. Allikevel ser man bedre enn noensinne hvem det er.

FIFA 06 har en del spennende elementer som det er verdt å bygge videre på. Vi må imidlertid si at vi synes de nye utviklerne trenger litt mer tid på seg for å lage en innertier. Men fortsetter de i samme sporet er det gode muligheter for at FIFA 07 blir en klassiker.