The Pirate Bay

Annonse


Studenter piratkopierer flittig

The Pirate BayBSA, som representerer verdens programvareprodusenter og arbeider for å bekjempe ulovlig bruk av programvare, gjennomførte en tilsvarende undersøkelse i fjor. Da svarte 55 prosent at de hadde brukt piratkopiert programvare. Nå har andelen økt til 71 prosent.

Undersøkelsen avdekker også at over halvparten av studentene vil fortsette å bruke ulovlig kopiert programvare i fremtiden.

– Det er nedslående at så mange studenter benytter, og synes det er akseptabelt å benytte, ulovlig kopiert programvare til privat bruk. At morgendagens ledere ikke respekterer grunnleggende lover og regler i samfunnet er dessuten en dårlig attest til etikkundervisningen på landets handelshøyskoler, sier formann i BSA Norge, Eilert Hanoa, til Aftenposten.

Studentrabatter

Microsoft er et av selskapene som rammes av at folk kopierer programmer ulovlig. Sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad sier det er en utfordring for bransjen at studenter bruker ulovlig programvare. Bransjen lever av å selge programmene, men får ikke betalt for dem, sier han.

Annonse


Seierstad skjønner imidlertid at det er forskjell på studenter som bruker piratkopiert programvare til privat bruk og folk som gjøre det for å tjene penger ved videresalg. Uansett er dette ulovlig, påpeker han, og reklamerer for at Microsoft gir studentrabatt på for eksempel Office-pakken både for PC og Mac.Daglig leder Arne Odden i Apple Norge lokker også studenter med rabatter både på programvare og datamaskiner. Han mener det er viktig å tilby studentene produktene til lavere pris.

Gratis

Alternative programmer som er fullstendig gratis kan imidlertid benyttes på enhver PC eller Mac, uavhengig av om man bruker kommersielle operativsystemer som Mac OS X og Windows, eller gratisoperativsystemet Linux. Dermed kan studenter spare penger og samtidig la være å benytte piratkopierte programmer.

– Det eksisterer gratisalternativer til Microsofts Office-pakke. Open Office er fri programvare, og kan lastes ned gratis og brukes lovlig. Det er nesten fullt kompatibelt med Microsofts Office, så en kan fint bruke det, sier universitetslektor Gisle Hannemyr ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.

Han legger til at selv det dyre Photoshop-programmet fra Adobe kan byttes ut med et godt og gratis alternativ, nemlig programmet Gimp.Også nettleseren Internet Explorer, som følger med det kommersielle Windows-operativsystemet, kan enkelt erstattes av fullverdige gratisalternativer, og det finnes kalendere og gratis e-postprogrammer som gjør samme nytte som for eksempel Microsoft Outlook.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse