Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Samba i fare

Som svar på EUs sanksjoner kan Microsoft fjerne støtten for protokollen som lar Linux og Mac snakke med Windows.

Samba
Dette hevder organisasjonen Free Software Foundation Europe (FSFE), som er den europeiske grenen av åpen kildekode-nettverket bak Samba. Samba er en protokoll som lar Linux- og Mac-maskiner overføre data til og fra Windows-servere.

I tautrekkingen mot EU tilbød Microsoft i forrige uke å beholde kompatibiliteten med andre serversystemer i framtidige versjoner av Windows. Men de la samtidig vekt på at protokollene har et element av innovasjon, og at de dermed kan beskyttes.

Dette tolker FSFE som et angrep på Samba. FSFE-lederen Georg Greve uttrykker det slik:

– Siden Samba er den eneste gjenværende konkurrenten til Microsoft som betyr noe i dette markedet, sier Microsoft-forslaget dette: «Selvsagt vil vi gi dere spesifikasjonene. Med mindre dere er en seriøs konkurrent».

Blir betalvare?

Det er med andre ord grunn til å tro at Microsoft vil utvikle egne, gode systemer for å la Windows snakke med andre systemer. Men forbrukerne må trolig betale for disse – direkte eller indirekte.

Kilder:
ZDNet UK
Linuxelectrons.com

Stikkord: nettverk