Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Apple går for Intel

Ryktene som har gått i årevis kan viste seg å stemme. Apple bytter nå fra IBMs Power PC til Intels Pentium-prosessorer.

Apple iMac G5
Apple har benyttet IBMs PowerPC-prosessorer i sine maskiner siden 1994. I dag, mandag, forventes det imidlertid at Apple-sjef Steve Jobs vil fortelle deltakerne på WWDC-konferansen at Apple nå vil begynne å benytte Intel-prosessorer i sine maskiner.

Må programmere om

Det er ventet at de minste maskinene, som Mac Mini, vil komme med Intel-prosessorer fra midten av neste år, mens de dyreste modellene, som Power Mac, først vil benytte Intel-teknologi i 2007.

Utvikler-konferansen WWDC ses på som et ypperlig sted å annonsere en slik nyhet, siden et prosessorbytte vil kreve at utviklerne må omprogrammere programvare for å utnytte en ny prosessor.

Skeptiske eksperter

Mange analytikere er skeptiske til et eventuelt bytte, som de mener vil gi Apple både unødvendig risiko og vanskeligheter.

– Dersom de gjør dette vil jeg bli både overrasket, overrumplet og bekymret. Jeg er ikke sikker på om Apples markedsandel kan overleve nok et arkitekturbytte. Hver gang de gjør dette mister de flere kunder, sier Insight 64-analytiker Nathan Brookwood.

Ryktene om et bytte til Intel-prosessorer har versert i mange år, men fikk en oppblomstring for et par uker tilbake, da velrenommerte Wall Street Journal slo saken opp igjen. Ingen av de involverte (Apple, IBM og Intel) har villet kommentere saken så langt.

Flere hevder imidlertid at det nye samarbeidet med Apple vil bety at Intel vil begynne å produsere PowerPC-brikkene, i stedet for at Apple vil benytte X86-prosessorene. Dette vil bety at man slipper et arkitekturbytte, noe mange Mac-tilhengere som blogger på nettet ikke forstår at Apple kan vurdere.

Oppdatert 6/6-2005 kl. 21.11: Både Apple og Intel har nå bekreftet samarbeidet.

Pressemelding fra Intel
Pressemelding fra Apple

Kilder:
CNET News.com
New York Times
Wall Street Journal (krever innlogging)

Stikkord: mac, Maskinvare