Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Robot kloner seg selv

Forskere ved Cornell-universitetet i USA har utviklet en robot som kan bygge en eksakt kopi av seg selv ved hjelp av reservedeler.

Cornell University
Forskerne sier at hensikten med eksperimentet er å vise at evnen til å reprodusere seg selv ikke er forbeholdt biologien.

«Sønn» hjelper «far»

Roboten er laget av fire terninger som er kuttet diagonalt i to for å kunne gnisse mot hverandre og dermed endre form. Ved hjelp av stadig nye terninger kan robotene lage kopier av seg selv på få minutter.

En «foreldrerobot» bøyer seg ned og plasserer den øverste terningen på bordet ved siden av seg. Denne terningen utgjør fundamentet for «barnet». Foreldreroboten plukker opp en ny terning, og plasserer den ved hjelp av magneter i bordet oppå den første terningen.

– Et langt steg

Robotbarnet bøyer seg så ned for å hjelpe foreldreroboten å plassere terningene når foreldreroboten ikke rekker opp lenger.

I følge lederen for prosjektet Hod Lipson oppfører robotene seg som en form for DNA. Hans kollega Moshe Sipper ved Ben-Gurion universitetet i Israel mener at eksperimentet er et langt steg mot framtidige, selvreparerende roboter.

Kilder:
Cornell University
Nature

Stikkord: Maskinvare