Hopp til navigasjon Hopp til innhold
FOTO: Per Ervland

TEST: iPod Shuffle

Apple har lansert den kanskje minste og stiligste MP3-spilleren på markedet. Men holder det med å være liten og pen? Vi har testet iPod Shuffle.

Nå kommer nok ikke dette som noen nyhet, men det første som må nevnes er designet på iPod Shuffle. Fra man sitter men den litt selvlysende grønne pakken i hånden får man en utrolig god følelse. Apple kan virkelig kunsten med å få folk til å like et produkt. Spilleren viser seg her frem fra sin klart beste side.

Problematisk installasjon

iPod Shuffle har imidlertid noen sider som ikke er fullt så positive. Vi hadde nemlig problemer med å installere spilleren på PC-en. Etter at CD-en var satt inn fulgte vi instruksjonen til punkt og prikke, uten at det hjalp noe særlig.

Vi endte faktisk opp med tre forskjellige installasjonsrutiner (iTunes, iPod Shuffle og Windows USB) samtidig. Til slutt krasjet installasjonsprogrammet til iPod Shuffle uten at installasjonen var ferdig.

Likevel fungerte spilleren mot operativsystemet etter at PC-en hadde blitt startet opp på nytt. Hele prosessen var både merkelig og litt skuffende.

Enkelt med iTunes

Når spilleren først er koblet til, via USB-porten på bunnen av spilleren, og iTunes er startet opp, kan man få programmet til automatisk å flytte over en rekke sanger fra musikkbiblioteket sitt. Eventuelt kan man gjøre det manuelt. Uansett hva man velger, går det raskt og smertefritt (kanskje med unntak av at spilleren blir meget varm etter at man har lastet over data).

Et annet positivt trekk er at spilleren lades opp via USB-porten. Den krever verken nye batterier eller nok en strømforsyning. Plugg den inn og etter fire timer vil et fullstendig utladet batteri være som nytt, noe som Apple mener er opptil 12 timer batteritid (selv om vi har testet spilleren i overkant av femten timer i ett strekk).

iPod Shuffle

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Mangler skjerm

Brukergrensesnittet på iPod Shuffle er ekstremt enkelt, noe som er både positivt og negativt. Man har et «hjul» på forsiden hvor man kan gå frem og tilbake, samt øke eller minske volumet. I tillegg til at det er meget enkelt fungerer det også veldig bra.

På baksiden av spilleren har man tre innstillinger (i tillegg til en batteriindikator). Om spilleren ikke er slått av, kan den spille av sanger i kronologisk rekkefølge eller vilkårlig (Shuffle).

Det merkelige er at enkelheten får produktet til å minne mer om spillere fra MP3-spillernes spede begynnelse enn et produkt fra det hotteste selskapet i 2005.

Mangler skjerm

I motsetning til de fleste lignende spillere har man heller ingen skjerm på iPod Shuffle. Her kommer vi også inn på den største svakheten med spilleren. Man har absolutt ingen oversikt over hva som vil spilles. Man spiller på lykke og fromme, med mindre man har pugget hvilke sanger som ligger på spilleren, og hvilken rekkefølge de ligger i.

Nå er sikkert dette gjort bevisst av Apple, selv om man kan lure på grunnen til det. Likevel tror vi verken pris- eller vektøkningen man ville fått ved å bygge inn en liten skjerm ville skremt bort kundene.

Lekkert valg

Prismessig finnes det flere produkter i samme klasse (spesielt når det gjelder utgaven med 512 megabyte minne), som både er utstyrt med flere funksjoner og ikke minst har skjerm. Derfor er det viktig å vurdere hvor mye oversikt over hva man spiller teller for deg før du bestemmer deg for å kjøpe.

Lyden er noe av det beste vi har hørt fra en så liten spiller, selv om man ikke får fullt utbytte med de klassiske hvite øretelefonene som følger med. Dette er faktisk det mest imponerende med spilleren. Tar man med med designet, er dette den eneste virkelige gode grunnen til å velge en iPod Shuffle framfor en av de mange konkurrentene.

Stikkord: lydogbilde, mac, mp3, testprodukt