epost spam junkmail

Annonse


Spammet via Brønnøysund

epost spam junkmailDet fikk Morten Røvik fra Nannestad erfare. Han og hans kone skulle registrere sine respektive firmaer Novo Sensa og Min Minei foretaksregisteret i Brønnøysund. De oppga sine e-postadresser – tydelig merket med at de reserverte seg mot reklame.

Strømmet på med tilbud

Kort tid etter begynte de å motta tilbud de slett ikke hadde bedt om å få. Fra selskapet KK88 fikk Røvik tilbud om LCD-TV og bærbar PC til «fantastiske priser». Samt et tilbud om å kjøpe boka «Livet som deltidsforeldre» fra Fagbokforlaget. Etter alt å dømme fordi Røviks firma blant annet driver med barnevernstjenester.

Det kom også tilbud fra noen som kalte seg «Strømforbrukernes Interesseorganisasjon», der det ble oppfordret til å kjøpe billig strøm fra selskapet Vår kraft.

Grundig til verks

Røvik ville til bunns i saken, og satte i gang en liten privat etterforskning for å finne ut hvor firmaene han fikk uønsket post fra hadde fått tak i e-postadressene til hans og hans kones selskaper.

Annonse


Da Røvik kontaktet Vår Kraft, skyldte disse på selskapet Smart SMS, som på sin side skyldte på Brønnøysund. Samt selskapet InfoMediaHuset og deres produkt Ravn. Dette selskapet videreselger foretaksinformasjon etter avtale med Brønnøysundregistrene. Og har ironisk nok – i likhet med Røvik og frue – reservert seg mot reklame i foretaksregisteret i Brønnøysund.

– Burde vaske listene

Da Morten Røvik henvendte seg til Brønnøysundregistrene for å få en forklaring på dette, fikk han vite at det var opp til selskapene som fikk informasjonen fra registeret å avgjøre om de ville ta hensyn til reservasjonen mot reklame eller ikke.

Dette svaret er han mildt sagt lite fornøyd med.

– De burde vaske listene, slik at e-postadressene selskaper som har reservert seg mot reklame ikke kommer i hendene på tredjepart. Jeg er sjokkert at Brønnøysundregistrene, som jo er den institusjonen som står for reservasjonsregisteret mot uønsket reklame, ikke selv har et slikt system på plass, sier Røvik til ITavisen.no.

– Beklager

Informasjonssjef Dagfinn Torgersen i Brønnøysundregistrene beklager i en epost til ITavisen.no at bedrifter får direkte adressert reklame, selv om de har reservert seg mot dette ved registreringen i Enhetsregisteret.

– Når Brønnøysundregistrene sender ut bestandsoversikter, anmoder vi mottakerne om at de respekterer reservasjonene mot at registrerte opplysninger brukes i reklameøyemed, skriver Torgersen.

– Lovlig, men uhøflig

Ha henviser til den nye personopplysningsloven, som faktisk gjør det lovlig å sende uønsket e-post til bedrifter – men ikke til enkeltpersoner. Bedrifter kan dermed heller ikke reservere seg mot slik post.

En overtredelse av et ønske om reservasjon mot e-post innebærer neppe noe lovbrudd, men bare et brudd på alminnelige høflighetsnormer, i følge Brønnøysundregistrene.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse