FOTO: Marius Røstad

Annonse


Slik fungerer 3G i Norge

FOTO: Marius RøstadEndelig er 3G-nettet i Norge oppe og går. Vi kan endelig surfe via mobilen på hastigheter helt opp til 384 kbit/s – en enorm forbedring fra de 30 til 40 kbit/s man har tilgjengelig via GPRS. EDGE kan riktignok tilby dataoverføring på mellom 100 og 200 kbit/s, men dette har vært forbeholdt et lite antall kunder.

Men hvordan vil det være å ta i bruk det nye høyhastighetsnettet? Telenor lover at det skal bli en enkel sak. Man skal nemlig kunne bruke det samme telefonnummeret, SIM-kortet og abonnementet man allerede har. En mobiltelefon som støtter 3G er det eneste kravet.

Håndfull terminaler

Men det er ikke akkurat noen enkel oppgave å løse. På lanseringsdagen var det nemlig bare en håndfull Nokia 6630-mobiler å få fatt i hos både Expert og Elkjøp, selv om begge nå jobber hardt med å fylle butikkene.

– Vi er klare som egg og jobber knallhardt med å skaffe telefoner, forteller Trond Bentestuen i Expert. I disse dager er de i samtaler med Nokia, Sony Ericsson og LG for å sikre levering av 3G-telefoner ut til butikkene.

Annonse


– Akkurat hvor mange terminaler det dreier seg om er vi ikke sikre på, men det har vært svært få henvendelser fra kundene sin side, forteller Bentestuen som undrer seg over Telenors passive holdning til lansering av UMTS-produkter.

Blir subsidiert

Telenors har nemlig kun valgt å bruke Nokia 6630 som lanseringsprodukt. En stjerne i hatten for Nokia, som var representert av den tydelig stolte salgssjefen Ukko Lappalainen.

– Norge er et meget viktig marked og vi er ekstatiske over å kunne få være med å hjelpe Telenor i gang, sa Lappalainen, som også kunne fortelle ITavisen.no at selskapet kom til å komme med 10 3G-mobiler i løpet av det neste året.

Nokia 6630 koster ifølge Telenor omtrent 4 000 kroner i butikken, selv om en rask undersøkelse på en rekke nettbutikker viser at man skal slite med å få tak i denne mobiltelefonen til under 5 000 kroner.

Telenor forteller imidlertid at det vil komme en subsidiert modell i løpet av kort tid. Den subsidierte versjonen kommer til å koste rundt 2 500 kroner og kommer med en bindingstid på 12 måneder

Nokia 6630

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Andre alternativer

Den norske mobilgiganten lover imidlertid at 3G-telefonen Z107 fra Samsung vil dukke opp i butikkene i løpet av kort tid. For de som hadde håpet på en 3G-telefon fra Sony Ericsson er det bare å smøre seg med tålmodighet. Z1010 kommer nemlig ikke til Norge.

– Z1010 vil ikke selges i Norge. Vi er ikke et prioritert marked. Det er imidlertid noen få butikker som importerer denne telefonen selv fra Sverige, slik at det kan hende man kan få tak i den, røper National Account Manager Erik Sandsmark i Sony Ericsson til ITavisen.no, som også røper at selskapet ikke kommer med noe 3G-alternativ i Norge før i april neste år.

Komplisert prising

Uansett er det prispolitikken som fører til de fleste problemene i det nye nettet. Ikke nødvendigvis fordi det er spesielt dyrt, men på grunn av at alle de forskjellige prisene gjør det unødig vanskelig for forbrukeren.

Frem til februar vil det koste maksimalt fem kroner dagen å overføre data via mobilen. Videosamtaler vil være gratis i den samme perioden. Fra 1. februar vil det derimot koste 20 per MB, men maksimalt 30 kroner per døgn for vanlig internettsurfing. Videosamtaler vil koste 1,79 kroner eks. mva. per minutt for bedriftskunder, 2,24 kroner per minutt for privatkunder med abonnement og 3,74 for kontantkortkunder. Her må man også tenke på oppstartskostnaden på 0,79 kroner eks. mva. for bedriftskunder og 0,99 for privatkunder. Mobil-TV kan fra februar takseres av innholdsleverandørene. Prisene i så måte vil være mellom én og ti kroner minuttet.

I tillegg må man forholde seg til hva innholdsleverandørene tar for sine tjenester. Laster man ned et videoklipp fra en innholdsleverandør må man nemlig både betale en sum til denne, samt til Telenor for trafikken. Som man skjønner kan dette forvirre både den ene og den andre.

Her ser du forskjellen i størrelse på den vanlige mobilen S700i fra Sony Ericsson, 3G-mobilen Nokia 6630 og 3G-protoypen fra Telenor

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

TV på mobilen

Men hvilke tjenester kan vi forvente? Berit Kjøll i Telenor drar selvsagt frem det faktum at 3G gir «levende bilder, levende lyd og raskere overføring». Derfor var det ingen overraskelse da NRK i går viste frem en smakebit av sin 3G-portal som dukker opp i løpet av 2005. Heller ikke at rivalen TV2 viste frem sitt tilbud i dag.

– Vi eksperimenterte med video på PDA-er for flere år siden, men nå er endelig nettet her som gjør at vi også kan tilby dette på mobilen, sier Gunnar Stavrum i TV2, som allikevel var litt perpleks over å måtte stå omringet av plasmaskjermer og presentere TV-innhold på den lille mobilskjermen.

Selv om TV-kanalen tilbyr mesteparten av sitt innhold via mobilen tror de at den viktigste tjenesten fra TV2 vil bli scoringer fra Premier League. TV-kanalen tilbyr nemlig mobilbrukere å se scoringer fra Premier League via mobilen bare fem minutter etter at scoringen har skjedd. Tjenesten koster ni kroner per klipp dersom man ikke abonnerer på tjenesten. Betaler man 29 kroner per uke koster det tre kroner per klipp.

Dette er imidlertid tjenester som fungerer på alle telefoner med videospiller, ikke bare 3G-mobiler. Allikevel vil det hjelpe godt med 3G, siden nedlastingen vil ta sin tid på en vanlig GPRS-mobil.

Mobilt kontor

Telenor kunne samtidig med lanseringen av det nye mobilnettet også presentere et nytt produkt for bedriftsmarkedet. PC-kortet Mobilt Kontor har støtte for WLAN, UMTS og GPRS på samme kort. Dette vil gjøre at man trenger færre kort for å surfe raskt via den bærbare PC-en.

Maskinen skal selv kunne velge raskeste tilknytning ut fra hva som er tilgjengelig, og bytte sømløst mellom de forskjellige nettene. Hva produktet kommer til å koste er derimot ikke kjent.

– Pris for bruken vil nok være den samme som man har på databruk over 3G-mobilen. Hva selve kortet kommer til å koste er derimot ikke fastsatt ennå, men det kommer nok til å bli dyrere enn dagens Mobilt Kontor-produkt, sier informasjonssjef Arild Johannessen i Telenor til ITavisen.no

Fremtiden

Nå er det for øyeblikket et begrenset antall tjenester og telefoner på markedet, men her kan vi nok forvente at det skjer mye i løpet av de neste par månedene. Derimot blir det kanskje enda mer spennende å se om Telenor blir tvunget til å ta nye grep i forhold til den unødvendig kompliserte prispolitikken de har innført.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse