Test: QTEK 9090

QTEK 9090

De siste årene har mobiltelefonen fått mer og mer funksjonalitet, mens PDA-en har stått mer eller mindre stille. Nå har imidlertid sammensmeltningen av de to virkelig skutt fart. Dette året har flere leverandører presentert produkter som kombinerer de forskjellige teknologiene.

Ikke minst har HP lansert en versjon av sin populære iPaq med ringemuligheter (HP iPaq 6340). QTEK har imidlertid en fordel ved at de har produsert slike produkter i en stund allerede.

Sliter med batteri

Dette kan være en av grunnene til at dette produktet faktisk er meget bra. For her har man stort sett alt det man trenger av en kombinert PDA og mobiltelefon. Pocket PC har hatt stor suksess i Europa, og ikke uten grunn.

Annonse

Operativsystem åpner jo for at man kan bygge den ut med programmer som gir mer funksjonalitet, på en helt annen måte enn det man er vant til fra mobilens verden (kanskje med unntak av Symbian).

Problemet er operativsystemet og all funksjonaliteten gjør at batterilevetiden ikke er blant de beste. Den holder forholdsvis lenge, men Pocket PC og Windows Mobile-enheter har aldri vært kjent for enorm batterikapasitet. Er dette et viktig punkt bør man helt klart satse på Treo 600/650 fra palmOne i stedet.

Ingen mobiltelefon

QTEK 9090 er en meget bra enhet som flott kombinerer alt det vi er vant til fra både PDA-ens og mobilens verden. Det er imidlertid viktig å huske at dette ikke er en vanlig mobiltelefon. Det er mer én PDA med mobiltelefonmuligheter enn en mobiltelefon med PDA-funksjonalitet.

Det er bra lyd og forholdsvis enkelt å snakke i den, men det å slå numre er ikke fullt så intuitivt som på en vanlig mobil. Enten må man bruke den trykkfølsomme skjermen eller det fullstendige QWERTY-tastaturet til å ringe med. Sistnevnte er ikke fullt så stort og godt som på mobiltelefoner, men akseptabelt nok. Den har også en størrelse og vekt som ikke er 100 prosent egnet til holde inntil øret, noe som gjør at det er nyttig med et håndfrisett til denne.

QTEK 9090

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Fullstendig trådløs

Men det er allikevel mobiltelefonfunksjonaliteten (firebånds GSM og GPRS) som gjør denne PDA-en spennende. QTEK har imidlertid ikke bare puttet inn mobiltelefonfunksjonalitet i denne telefonen.

Trådløst nettverk har blitt en nødvendig teknologi på de beste PDA-ene, og QTEK 9090 støtter 802.11b. På en toppmodell burde man kanskje kunne kreve støtte for 802.11g, slik at dataoverføring går raskere, men for øyeblikket er ikke dette noe stort savn.

Samtidig støtter den Bluetooth (bare Bluetooth 1.1), slik at man har mange muligheter til trådløs overføring. Beklageligvis har den imidlertid ikke støtte for de helt nyeste mobilteknologiene, som EDGE og 3G, slik at man som proffbruker har mulighet til raskere dataoverføring. Nå som EDGE har åpnet her til lands og 3G bare er noen måneder unna kunne det vært en fordel at toppmodellen hadde dette.

Skuffende kamera

Digitalkameraet som sitter i QTEK 9090 er ingenting å skrive hjem om. Bare VGA-funksjonalitet på en toppmodell høsten 2004 er for dårlig. Her har HPs nevnte iPaq en fordel. For selv om den ikke kommer med kamera innebygd, kan man for en liten sum få et påbygningskort som gjør den om til et kamera med 1,3 megapiksler.

Selvsagt kan kameraet på QTEK 9090 også ta videosnutter, men også her er kvaliteten for dårlig til at det kan brukes til spesielt mye nyttig. Når man tar bilder savner man også en enkel snarvei for å sende bildene via Bluetooth til en Bluetooth-kompatibel enhet, som en skriver.

Synkroniserer som en gud

Et av de viktigste punktene for proffe mobiltelefoner er imidlertid at de er enkle å synkronisere med PC-en, slik at alle kontakter og oppgaver fra Outlook kan legges over til mobilen uten noen større problemer. Selv med dagens mobiltelefoner trenger ikke dette være noen enkel oppgave. Skuffende kabler, drivere og programvare fører ofte til at man må ha en doktorgrad i data for å få et tilfredsstillende resultat.

Med mobiler som benytter seg av Microsofts Windows Mobile eller Pocket PC er dette steget hakket enklere. QTEK 9090 er uhyre enkel å synkronisere. Fremgangsmåten er både enkel og rask. I løpet av få minutter bør det man har av interessant data på PC-en være over.

Godt alternativ

Som mobiltelefon finnes det langt bedre alternativer på markedet, men som en PDA med ringemuligheter er det ingen vi ennå har testet som kan slå denne.

Spesifikasjonen og utbyggingsmulighetene (minnekort med mer) gjør at dette vil være en vinner i tiden fremover, selv om prisen er forholdsvis høy (rundt 8 000 kroner). Oppsett og utsendelse av e-post fungerer også som en drøm. Et flott verktøy for alle proffbrukerne der ute.

Annonse
Annonse