Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– CDOn bryter norsk lov

CDOn villeder sine kunder når de selger kopibeskyttete plater, mener Elektronisk Forpost Norge (EFN), som nå melder nettbutikken til Forbrukerrådet og Forbrukerområdet.

Låst cd
Ifølge EFN informerer CDOn ikke tilstrekkelig om kopisperrer på plater de selger, ved å ikke skille klart mellom plater som er beskyttet og de som ikke er det.

Rettighetsorganisasjonen hevder videre at CDOn bryter norsk lov ved å gi villedende og feilaktig informasjon til sine kunder.

EFN melder derfor CDOn til Forbrukerrådet for brudd på Forbrukerkjøpsloven, og til Forbrukerrombudet for brudd på Markedsføringsloven. Forbrukerrådets pålegg om «klare rettigheter for kjøpere av CD-er med kopisperre» blir heller ikke fulgt, hevder EFN.

– Villedende

CDOn tilbyr følgende informasjon om kopibesyttelse på sine nettsider:

Mange plater er i dag kopieringsbeskyttet, noe som innebærer at de ikke kan avspilles på datamaskiner. Det kan også være problematisk å avspille dem på visse bilstereoer. Kopieringsbeskyttelse er plateselskapenes beslutning, og det er ikke noe som CDON.COM kan gjøre noe med. Iblant skriver selskapet at et produkt er kopieringsbeskyttet, men langtifra alltid. Når man kjøper en ny utgivelse, kan man gå ut fra at den er kopieringsbeskyttet, og dette kan aldri betraktes som en feil.

EFN mener CDOn plikter å informere om at beskyttet plater ofte ikke lar seg spille av i visse CD-spillere, bilstereoanlegg, DVD-spillere og Playstation, og at «kopisperrer er defekter på platen som fører til redusert kvalitet og lytteropplevelse, og kan dessuten forårsake tildels kostbare skader på spilleren».

Organisasjon oppfordrer kunder som har fått skader på sine spillere ved å spille plater kjøpt av CDOn om å kreve erstatning fra CDOn for reparasjonen, i «overenstemmelse med Forbrukerrådets anbefalinger om dette».

Stikkord: internett